Skip to main content

Nøttemiks


Jeg er et ekorn. Når det er nøtter i nærheten, er jeg helt ustoppelig. Jeg trodde lenge at nøtter kjøpt ferdig ristet og saltet fra butikk er gode, men det er de ikke. Ikke i forhold til ferske, hjemmelagede. Du kan velge blandingen selv, og du kan redusere masse på saltet. Når du lager dem selv får du dessuten den fantastiske lukten av nøtter som blir gyldne på kjøpet. Supert å ha i veska for å unngå usunne impulskjøp når sulten gnager, og super snacks til barn. Dette er bare et forslag. Mix og match med rå mandler, hassel, pecan, cashew eller macadamianøtter.

Nøttemiks

3 dl mandler, hell på kokende vann og la stå i ti minutter, klem mandlene ut av skallet og legg på kjøkkenpapir
1,5 dl hasselnøtter
1,5 dl pecannøtter
Litt salt støtt i morter så det blir helt finmalt
1 ts solsikkeolje

Sett ovnen på 150 grader, ha nøttene i hver sine former. La mandlene bake i ca 10 minutter først. Sett inn pecannøtter og hasselnøtter, rør litt av og til og følg med på når hasselnøttene blir gyldne og skallet begynner å sprekke. Ca 10-15 minutter. Ta alle nøttene ut, ha hasselnøttene over i en pose (når de har avkjølt litt) og gni så skallet løsner - det gjør ikke noe om litt sitter igjen. Fisk ut hasselnøttene og kast skallet. (Hasselnøtter er litt mer "hassle" enn andre nøtter) Bland alle nøtter/mandler sammen i en bolle, ha på olje og salt (prøv deg frem, litt holder lenge når det er finmalt!) og bland godt. Ferdig. Og vips, så må du lage mer..

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss