Skip to main content

Rød cyrry - lav FODMAP

Rød curry. Noe av det beste som finnes. Her i lav FODMAP versjon. 
Jeg elsker curry. Uansett hvilket eksotisk kjøkken de kommer fra er det noe spesielt med disse smakseksplosjonene av noen gryteretter. Siden ferdig curry på restaurant kommer med en smertemessig høy pris for oss med sensitive mager, er det sjelden jeg spiser det. Det samme med hjemmelaget curry av ferdig currypasta. De har alltid høy FODMAP ingredienser. Så en gang i blant lager jeg curry fra scratch, og belønningen er restaurantmat hjemme. Jeg har tidligere laget lav FODMAP utgaver av indisk gulrotcurry, grønn curry, linsecurrysuppe og tikka masala. Her har du rød curry, typ Øst-Asiatisk. Oh joy!

Til denne må du først lage en batch med rød currypasta. Her kan du gjerne fryse halvparten, så har du digg middag kjapt en annen gang. Du trenger:

Rød curry med kylling -  4 porsjoner

Halvparten av oppskriften på rød currypasta (ca. 2 ss)
2 dl kokosmelk (ikke light, og uten karboksymetylcellulose; E466/467)
2 gulrøtter i tynne strimler, bruk juliennejern om du har
2 små eller en stor pastinakk i tynne strimler, også helst julienne
2-3 store kyllingbryst /litt ettersom hvor kjøttsultne dere er
(kan også bruke ferdig stekt kylling fra f.eks langstekt kylling, tilsettes da helt til slutt)
Litt stekeolje (f.eks. kokos)
Frisk koriander
Lime i båter

Stek kyllingen i litt olje til den er lett brunet, men ikke tørrstek den, og den trenger ikke være gjennomstekt. Tilsett grønnsaker, og la dem frese med i et par minutter. Tilsett så currypastaen og rør godt. Ha over koksmelk, rør godt og la det småputre under lokk til grønnsakene er litt myke og kjøttet er gjennomkokt. (Bruker du ferdig kylling, tilsetter du kjøttet nå i stedet) Servér med basmatiris, limebåter og masse frisk koriander og lat som om du er er på restaurant.





Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...