Skip to main content

Ceviche - lav FODMAP


Ceviche kom sent, men godt til meg. Jeg som elsker sjømat og har spist uendelige mengder rå fisk i form av sushi og poke, måtte gå halve livet før jeg skjønte greia og kom i gang selv. Nå er jeg helfrelst og lager ceviche så ofte jeg kan. Den som venter på noe godt, og så videre..  

Ceviche er veldig lett å lage, men husk at du må legge inn minst en halv dag med "koking" i sitronsaft i tidsplanen. Den kan også lages i utallige variasjoner. Her er en vel utprøvd variant med kamskjell, fennikel og cherrytomater. Den er også god med en blanding av laks og kamskjell. 



Kamskjellcevice (til 2 personer som hovedrett eller 4 som forrett)

Du trenger:
1 pose tinte kamskjell (ca. 300 - 400 gram)
Saften av 3 store sitroner  
1 liten fennikel kutter i tynne skiver
Det grønne av 2 vårløk
1 pakke ferske cherry-plommetomater (ca. 250-300 gram), delt i fire, frøene fjernet
1-2 røde chili, ettersom hvor sterkt du liker det
Hvitløksolje
Ekstra virgin olivenolje
Generøst med frisk koriander
Salt og pepper

Dagen før: Vask sitronene godt og press saften i en boks med lokk. Hvis du kjøper økologiske sitroner kan du også rive skallet og putte i en boks i fryseren og ha som smaktilsetning til fiskekaker, majones, pesto - sitron er godt til det meste!
Kutt kamskjellene i små terninger, og legg dem i sitronsaften, og sett i kjøleskap. Her bør de ligge i minst 4-5 timer, men gjerne over natt. Sitronsaften "koker" nå fisken, og endrer proteinene slik at strukturen blir mer som kokt. Dagen etter heller du av saften, og tilsetter fennikel, tomater, vårløk, chili, koriander, og ca. 2 ss med henholdsvis hvitløksolje og olivenolje (du kan også bruke bare olivenolje). Bland godt, og smak til med salt og pepper. Ikke vær kjip på saltet, det får frem smaken, men prøv deg frem! Servér med en deilig, frisk hvitvin, og kos deg glugg. 

Comments

  1. Borgata Hotel Casino & Spa - Dr.MCD
    Borgata Hotel Casino & 보령 출장샵 Spa. Borgata Hotel Casino & 서귀포 출장마사지 Spa · A 원주 출장샵 modern day spa, spas and salon. · An expansive selection of 의왕 출장마사지 dining and 속초 출장마사지 retail boutiques.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss