Skip to main content

Poke - helt rått fra Hawaii


Unna vei sushi, her kommer Poke. En av de store, nye mattrendene som for alvor har funnet veien fra Hawaii over til California, og derfra sprer den seg med rekordfart. Det meste av det som er interessant på matfronten, starter på vestkysten av USA. Skal du henge med, er det bare å lese videre. Hva er poke? Poke er marinert, rå fisk. Tradisjonelt laget med fersk tunfisk, men siden tunfiskfangst ikke er særlig bærekraftig, valgte jeg å lage den med laks. Så kan man jo diskutere om lakseoppdretten er bærekraftig, men den er i hvert fall lenger ned i næringskjeden. Det er jammen ikke lett å være en ansvarlig forbruker! Nuvel. Du kan sikkert bruke de fleste typer rå fisk og skjell av god kvalitet - kamskjell er sikkert også nydelig. Poke er i hvert fall skrekkelig sunt og smaken er uslåelig. Liker du sushi, vil du elske poke. Det er rene godteriet, men i motsetning til følelsen du får når du når bunnen av en godtepose, vil du føle deg fantastisk etter å ha skrapet fatet. Wakame tangsalat pleide å kreve turer til velassorterte butikker som Jacob's, men nå har den jammen meg dukket opp på Coop Mega. Og i supre, små porsjonsbokser. Lykke!! Har du ikke smakt det, har du noe godt i vente! Du kan servere med ris til hvis du foretrekker det, men jeg synes poke og wakame tang er en perfekt kombinasjon man ikke skal tulle mer med.. Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, og har endret litt til å passe både min smak og mitt lav FODMAP kosthold.

Poke til 2

300 g sushi-kvalitet laks (jeg brukte loin fra Lofoten)
200 - 250 g Wakame tang (japansk tangsalat)
2 ss finsnittet grønn vårløk
1/2 ts chili flak
2 ss soya saus
1/2 ss sukker
1-2 ts sesamolje
2 ts hvitløksolje
Lakserogn (kan sløyfes, ikke med på bildene her)
Ristede sesamfrø til pynt (rist i ovnen på 150 grader i ca 10 min. Følg nøye med!)




Kutt laksen i små terninger, mellom 1-2 cm store. Bland laks, vårløk, chili, soya saus, sukker, sesamolje og hvitløksolje godt, til alt er blandet. Sett i kjøleskap om du ikke skal spise med en gang. Legg wakame tang på et fat, og laksen oppå. Dryss på sesamfrø. Så er det bare å nyte! Men en god, tørr boblevin til er det nesten så jeg dåner..
Nå også i "vanlige" butikker.. i fin porsjonspakning..
De spiser sikkert ikke med pinner på Hawaii, men det passet liksom så godt.. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs