Skip to main content

Taco - lav FODMAP


Det er fredag, det er tacodag over det ganske land, men hva med oss med sensitive mager? Tortillaen er full av hvete, rømmen er full av laktose, tacokrydderet er fullt av hvitløk, og det samme med salsa og guacamole.. Kan man spise taco på lav FODMAP kosthold? Ja! Taco er et glimrende eksempel på at (nesten) alt kan modifiseres til å passe et lav FODMAP kosthold. Med hjemmelaget tacokrydder, "salsa" inkludert i kjøttdeigen, med lav FODMAP wraps eller tacoskjell og laktosefri rømme er saken i boks. Bedre enn "vanlig", spør du meg, og du kan selv bestemme saltmengden. Tacokrydder er en skikkelig versting når det gjelder saltinnhold. Slik lager jeg fredagstaco som gir glad mage! 

Noen ville ha det til at disse ikke er low, fordi de inneholder amarant. Det måtte jeg til bunns i: En wrap er 42 g. Melet, hvor amarant kommer sist på listen, er laget av 8 forskjellige typer mel. Melet utgjør 20% av vekten i wrapsene. Så høyst 8,4 g mel pr wrap. Av dette kan amarant dermed utgjøre maks 1,05 g. I følge Monash appen det puffet amarant testet, og 10 g er low. Da burde et par wraps gå bra. Faktisk en hel pakke!
1 pakke BFree wraps / (eller vanlige tacoskjell)
1 pakke kjøttdeig / karbonadedeig
1 boks hermetiske, hakkede tomater
2-3 ss hvitløksolje
2 ts cumin, 2 ts oregano, 2 ts paprikapulver blandes sammen
1/2 - 1 ts salt, smak deg frem
Pepper
Litt chilipulver eller fersk chili om du liker det "hot"
Salat, paprika, agurk - de grønnsaker du liker og tåler
Revet ost
Laktosefri rømme
Det grønne av en vårløk og frisk koriander til pynt

Stek kjøttdeigen i hvitløksolje, og tilsett alt krydderet når den er brunet og gjennomstekt. Tilsett de hermetiske tomatene, (og evt chili) og la småputre til litt av vannet er fordampet så du har en passe tykk blanding til å fylle i lefser / skjell. Smak til med salt og pepper. Er det for lite "taco-smak", ha i mer cumin.

Med hakkede tomater i kjøttdeigen, er salsaen "inkludert"!
Så er det bare å slå seg løs og la smaksløkene ha fest. Blir det noe til overs, ja - da kan du lage tacopizza til lunsj på lørdag!

Men saften av litt fersk lime på toppen blir det hele fullkomment!

Comments

  1. Hvordan er disse lefsene med tanke på ultraprossesering?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs