Jeg prøver å leve temmelig knallhardt etter Micheal Pollans matregel nummer 39: «Eat all the junk food you want as long as you cook it yourself». Den regelen fungerer. "Junk" tar mye lenger tid å lage enn sunn mat, og krever mye mer arbeid. Men av og til vil jeg ha junk, og av og til er jeg villig til å jobbe for det. Da lager jeg calamares! Jeg har eksperimentert frem en surdeigsversjon som funker. Husk at surdeigen må fermentere i 8 timer for å bryte ned FODMAP, så bland mel, vann og surdeigsstarer på formiddagen om du vil ha calamares til kvelds.
Calamares med surdeigsrøre (snacks til 2 personer)
Du trenger:
4 hele akkar, tint
Siktet speltmel
Surdeigsstarter
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur, for eksempel solsikkeolje
Friske urter stil servering (basilikum, koriander, gressløk, timian - hva du liker og har)
Minst 8-10 timer før du skal lage calamaresen, rør sammen ca 2 dl siktet speltmel med litt vann og 1 spiseskje surdeigsstarter. Pass på at konsistensen er skikkelig tykk, nesten så den er helt fast. Dekk til med plast, og la stå på kjøkkenbenken til du skal lage retten. Blir det mer enn 10 timer, sett den i kjøleskapet i mens. For lang fermentering danner nye FODMAPs! Også blir det veldig surt..
Kutt de tinte akkarene i ringer som er en centimeter tykke. Bland ett egg inn i surdeigen, tilsett litt salt og pepper og rør godt. Hell du surdeigsrøren over akkar-ringene og bland sammen så alle ringene dekkes med røre. Varm oljen i en dyp stekepanne eller jerngryte. Prøv deg frem med å slippe oppi én og én ring og se hvordan det steker og freser. Justér ned temperaturen om det går veldig fort, de skal bare bli lyst gyldne. Jeg bruker en stekepinsett i metall til dette. Plukk opp de ferdige ringene og la de renne av på kjøkkenpapir en liten stund, før du serverer dem med et generøst dryss flaksalt, nykvernet pepper, biter med sitron og gjerne litt hakket basilikum eller koriander. Hvitløks- eller chilimajones til å dyppe i er heller ikke feil!
Jeg kjøper frosne akkar, og tiner bare de jeg trenger |
Kutt i tynne ringer med en skarp kniv |
Pisk et egg inn i surdeigen |
Hell røra over ringene av akkar |
Fritér i olje til de er pent gyldne |
La de renne av på kjøkkenpapir |
Comments
Post a Comment