Skip to main content

Calamares med surdeigsrøre


Jeg prøver å leve temmelig knallhardt etter Micheal Pollans matregel nummer 39: «Eat all the junk food you want as long as you cook it yourself». Den regelen fungerer. "Junk" tar mye lenger tid å lage enn sunn mat, og krever mye mer arbeid. Men av og til vil jeg ha junk, og av og til er jeg villig til å jobbe for det. Da lager jeg calamares! Jeg har eksperimentert frem en surdeigsversjon som funker. Husk at surdeigen må fermentere i 8 timer for å bryte ned FODMAP, så bland mel, vann og surdeigsstarer på formiddagen om du vil ha calamares til kvelds.      

Calamares med surdeigsrøre (snacks til 2 personer)

Du trenger:
4 hele akkar, tint
Siktet speltmel
Surdeigsstarter
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur, for eksempel solsikkeolje
Friske urter stil servering (basilikum, koriander, gressløk, timian - hva du liker og har)

Minst 8-10 timer før du skal lage calamaresen, rør sammen ca 2 dl siktet speltmel med litt vann og 1 spiseskje surdeigsstarter. Pass på at konsistensen er skikkelig tykk, nesten så den er helt fast. Dekk til med plast, og la stå på kjøkkenbenken til du skal lage retten. Blir det mer enn 10 timer, sett den i kjøleskapet i mens. For lang fermentering danner nye FODMAPs! Også blir det veldig surt..

Kutt de tinte akkarene i ringer som er en centimeter tykke. Bland ett egg inn i surdeigen, tilsett litt salt og pepper og rør godt. Hell du surdeigsrøren over akkar-ringene og bland sammen så alle ringene dekkes med røre. Varm oljen i en dyp stekepanne eller jerngryte. Prøv deg frem med å slippe oppi én og én ring og se hvordan det steker og freser. Justér ned temperaturen om det går veldig fort, de skal bare bli lyst gyldne. Jeg bruker en stekepinsett i metall til dette. Plukk opp de ferdige ringene og la de renne av på kjøkkenpapir en liten stund, før du serverer dem med et generøst dryss flaksalt, nykvernet pepper, biter med sitron og gjerne litt hakket basilikum eller koriander. Hvitløks- eller chilimajones til å dyppe i er heller ikke feil!      

Jeg kjøper frosne akkar, og tiner bare de jeg trenger  

Kutt i tynne ringer med en skarp kniv

Pisk et egg inn i surdeigen

Hell røra over ringene av akkar 

Fritér i olje til de er pent gyldne

La de renne av på kjøkkenpapir



Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs