Skip to main content

Ajvar - I love you!

Den finnes også i grønn variant og i sterk variant - same,same, but different!
Nå trodde du kanskje at jeg har inngått et kjærlighetsforhold med en eksotisk mørk mann ved navn Ajvar..? Neida - jeg har bare forelsket meg i et matprodukt! Laget slik jeg skulle ønske all ferdig mat var laget. Av de beste råvarer, høstet mens kvaliteten er på topp. Tilberedt med masse råvare og en liten dæsj av det som er nødvendig i tillegg - her havsalt og litt solsikkeolje. Og for oss som går på lav FODMAP diett - det beste - den er uten hvitløk!🙌 Jeg lar meg begeistre grenseløst av skikkelig god mat, og ferdiglaget, magevennlig ajvar gjør livet på komplisert diett noen gode hakk bedre å leve. Du finner den i innvandrerbutikkene.

Selv om jeg har stor betalingsvilje for bra mat, syntes jeg først at den var litt dyr. Og det syntes jeg helt til jeg en gang prøvde å lage ajvar selv. Det gikk med to auberginer og fire paprika og sikkert to timer til å grille grønnsaker, fjerne skinn og tilberede, og jeg satt igjen med omtrent et slikt glass med ajvar, og skjønte plutselig hvilken fantastisk deal dette egentlig er. 

Så jeg spiser store mengder ajvar hver dag og går ikke lei. Lurer du på hva du kan bruke den til? Jeg lurer på hva man ikke kan bruke den til. Her er mine beste tips.

  • Prøv et tykt lag på skiva med surdeigsbrød og med speilegg oppå. 
  • Bruk ajvar som tilbehør til langstekt kylling
  • Koljekaker med ajvar og basilikum må bare prøves, og ble også svært godt mottatt hos den yngre, kresne garde
  • Servér ajvar, hummus og surdeigsbrød til ovnsbakte grønnsaker (squash, paprika og aubergine) og poteter og gled deg over hvor fantastisk tilfredsstillende et skikkelig veggismåltid kan være
  • Blander du ajvar med rømme, får du en mild og god dip til grønnsaker

PS - dette er ikke betalt reklame. Når matprodusenter tar seg bryet med å lage noe som er ordentlig bra, reklamerer jeg gjerne gratis!

Comments

  1. Hvor kjøper du den? Jeg får ikke tak i denne lenger og savner den sårt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeg kjøper den i ulike grønnsaksbutikker. Sagene torg, f.eks. De har den også på Strømstad mat. Spør gjerne din lokale grønnsaksbutikk om å ta den inn.

      Delete
  2. Denne finnes på Fersken, en liten lokal butikk på Fornebu! Verdens beste aivar

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs