Skip to main content

Hummus for sarte mager


Etter at jeg la om til lav FODMAP kosthold har jeg savnet belgvekster, men jeg har begynt å prøve meg forsiktig frem. Det er jo så mye godt å lage med bønner, linser og erter! I tillegg er de et supert vegetaralternativ, de er billige og de er miljøvennlige. De krysser rett og slett av i alle de riktige rutene. Kikerter er en av de varianter som fungerer i små mengder. Og av kikerter kan man blant annet lage hummus!

Hummus har sin opprinnelse i Midtøsten, og lages tradisjonelt med kikerter, tahini (sesamfrøpasta) hvitløk, sitron og olivenolje. De fleste andre, vestlige land har for lengst oppdaget denne kulinariske og ernæringsmessige skatten av en matrett, og går du i supermarkeder i Storbritannia eller USA finner du hylle opp og hylle ned med hummus i alle mulige vaianter. På tide at det kommer mer av dette i butikkene her også, men det går litt tregt. Da er det fint å vite at hummus er en smal sak å lage selv. Dette er lav FODMAP varianten av min tidligere yndlingshummus fra Jamie Olivers første kokebok, og den er like god, minst! Husk bare på å begrense mengdene (Monash appen sier 42 gram kikerter), og å prøve deg frem da det ikke skal særlig mye kikerter til før magen kan slå seg vrang.


Hummus 

1 boks kikerter, skylt og avrent (da får du bort FODMAP som lekker ut i vannet)
1-2 ss hvitløksolje
1-2 ts sesamolje
Chilipulver etter smak
1 ts nymalt cumin
Litt sitronsaft (og eventuelt litt sitronskall om du ønsker sterkere smak, må da være økologisk)
Ca 4 ss extra virgin olivenolje
Salt og pepper, etter smak

Sleng alt i en food prosessor eller stavmikser, og kjør i vei til du har en jevn masse. Det er mulig du må ha i litt vann for å få massen til å blandes ordentlig, men pass på at den ikke blir vassen. Den skal være myk og kremete i konsistensen. Smak til med salt og pepper.

Hummus er forbausende godt som pålegg. Prøv hummus og agurk på brødskiva. Det er også nydelig som tilbehør til kjøtt, og som smakssetter i for eksempel wraps. Hummus kan varieres i det uendelige. Bland inn hakket koriander eller persille. Ristede pinjekjerner og paprikapulver. Det er bare muligheter!

Jeg oppbevarer hummus i små bokser i kjøleskapet.
Supert som dipp til gulrøtter, når man trenger påfyll i løpet av dagen. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs