Skip to main content

Kickass kålsalat med nøtter og ost

Strimlet gulrot, hvitkål og rødkål med masser av nøtter og frø 
Kunsten å lage skikkelig gode salater er å ha i nok av alt annet enn grønnsaker. Altså, klart grønnsakene må være med - ellers blir det jo ingen salat - men så snart du tilsetter ristende nøtter og frø, en god, revet ost og topper det hele med en ekstraordinær dressing, det er da du lager salat på høyt nivå. Og da er det godt nesten uansett hva du har oppi av grønnsaker.

Denne salaten har ingen "vanlig" grønn salat i seg, men det trenger den heller ikke. Her er det  finstrimlet kål og gulrot revet på julienne-jern som gir utrolig digg og tilfredsstillende knas. Jeg har alltid kål og gulrot i kjølekapet - billig, godt og holdbart. Men husk at oppskrifter er veiledende, og prøv deg gjerne frem med andre grønnsaker.

Du trenger: (2 store porsjoner) 
1/4 grønn hodekål kuttet i tynne, tynne skiver (god kniv er alfa-omega)
1/4 rødkål i tynne strimler
2 gulrøtter, skrelt og revet på juliennejern (rivjern går også, men blir mer "soggy")
Ca. 1 dl ristede nøtter og frø, f.eks:
1/2 dl ristede hasselnøtter og 1/2 dl ristede gresskarkjerner
(De fleste nøtter (ikke valnøtter) og frø kan ristes i ovnen på 150 grader, følg med på når de begynner å dufte og blir gyldne,ca. 15 til 30 minutter, avhengig av type)
Ost; parmesan, vellagret jarlsberg, blåmugg eller chevre; revet eller i biter

Til slutt trenger du generøst med dressing. Min balsamico vinagrette med sennep og lønnesirup slår aldri feil! Og har du nøtter, frø og dressing ferdig, bruker du seriøst lite tid på dette. Og du - lag litt ekstra og putt i en boks til lunsjen i morgen, da blir du så fornøyd med deg selv!

Comments

  1. Uhm det høres veldig bra ut! Jeg skal prøve det i morgen, så vi får en god start på den første uken med jobb igjen etter ferien.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss