Skip to main content

Sjokoladefondant - lav FODMAP og sjokkerende godt

Fast utenpå og flytende inni - mmmmmmm!
Helt siden jeg fant denne oppskriften i Trond Mois 100 retter og matopplevelser, har sjokoladefondant vært en gjenganger på dessertfronten hos oss. Så lett og raskt å lage (det tar virkelig bare fem minutter), og så godt. Originaloppskriften trengte ikke mye omgjøring for å bli lav FODMAP, jeg har bare byttet ut hvetemel med spelt, men siden hver porsjon her har mindre enn 7 gram mel, hadde det nok bra med hvete også. Jeg tåler i hvert fall fint én sånn til dessert.  

Dette trenger du: (12 små sjokoladefondanter):
125 gram smør
100 gram sukker
150 gram 70 % mørk sjokolade
4 egg
80 gram siktet speltmel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret og sjokoladen på svak varme, og rør inn sukkeret. Ta kjelen av platen, tilsett melet og bland godt. Pass på at blandingen ikke er veldig varm nå (du skal kunne holde på kjelens utside uten å brenne deg), og rør inn ett og ett egg. Ikke fortvil om røren blir kornete halvveis, når alle eggene er rørt inn er den glatt og fin. Fordél røren i 12 små muffinsformer i et muffinsbrett. Så langt, veldig enkelt. Det som ikke er fullt så enkelt, er stekingen. Hvis de steker for lenge, er de ingen sjokoladefondanter lenger. Da er de sjokolademuffins, og det finnes verre ting enn det. Vi steker disse i 12 minutter, og vår ovn er ikke veldig varm. Hvis du vet at ovnen din er varm, må du redusere steketiden. Det du må ser etter er om overflaten har stivnet, for det betyr at det er et stivnet lag rundt, og flytende inni - akkurat slik den skal være. Sett de nystekte fondantene opp-ned på en tallerken, da skal den skli ut av formen. Servér med is eller krem, eller bærcoulis (som egentlig bare er et fancy navn for rørte bær med litt melis i). Portvin eller espresso er digg å drikke til.   

 

Fyll formene nesten fulle

Etter 12 minutter har de stivnet rundt, men er flytende inni
Denne prøven var ikke helt ferdig, men ble gladelig fortært som den var! 
Får du noen til overs, sett dem i en boks i kjøleskapet. De stivner til en fudgy, myk (men ikke flytende) masse inni, og smaker helt nydelig kalde også. Du kan også oppbevare ubrukt røre i mange dager i kjøleskap i en tett boks. 


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs