 |
Min nye dille - og din? |
Disse tomatene er en matopplevelse som forandrer livet til det bedre. Du kommer til å stirre vantro inn i kjøleskapet og lure på hvor de ble av.. i hvert fall hvis du er like glad i tomater som meg. Problemet for oss som bor i Norge og er glade i tomater, er at tomatene ofte er litt smakløse. I hvert fall hvis du noen gang har spist tomater dyrket i Hellas.. Det er her trikset med ovnsbaking kommer inn. Det forvandler litt tamme cherrytomater til små bomber av smak og nytelse - alt mens du ligger og sover! Oppskriften har jeg lært av Nigella Lawson, fra hennes supre kokebok "Nigella Express".
Slik gjør du:
Tomatene lager du sent på kvelden. Skyll to pakker cherrytomater, og kutt dem i to. Legg dem med skinnsiden ned på en stekeplate. Ha på pepper og salt, litt olivenolje og et generøst dryss med dine tørkede yndlingsurter. Jeg pleier å bruke timian eller oregano. Sett tomatene inn midt i ovnen, og sett den på 250 grader. Når ovnen er helt varm, skrur du den av (ikke åpne!) og lar tomatene stå til dagen etter. Det kan være lurt å la lyset stå på i ovnen, så man ikke glemmer dem bort og først finner dem igjen etter et par dager idet du skal bake en kake ;-)
 |
Før steking |
 |
Dagen derpå - klare til innsats |
Ovnsbakte tomater bruker jeg mest som ingrediens i salater med
vinaigrette dressing, men de gjør seg også utrolig godt sammen med speilegg til frokost eller på brødskiva. Har du prøvd tomater på
leverpostei? Overraskende godt.
 |
Digg til speilegg! |
 |
Digg til leverpostei! |
Helt nylig har disse tomatene også vist seg helt overlegne som ingrediens i en pimpet og helt vanvittig god versjon av min lav
FODMAP tomatsuppe (Oppskrift kommer!).
De ferdige tomatene kan oppbevares i kjøleskap i mange dager, og de kan til og med fryses. Så får du ånden over deg, kjøp et helt lass med tomater og gjør deg selv en tjeneste med ferdig ovnsbakte tomater på lur til søndagsfrokoster eller salatlunsjer fremover.
 |
Små bokser passe til lunsjsalaten kan fryses og tas med frosne på jobb. Tiner til lunsj! |
Nå er norske cherrytomater i sesong, og da er de på sitt beste. Hvis du ser etter tomater fra
Miljøgartneriet, får du mat som er dyrket etter best praksis prinsipper - noe som dessverre er en sjeldenhet i matproduksjon. De bruker spillvarme fra omkringliggende industri for å varme opp drivhusene sine, og bruker bare biologisk bekjempelse for skadedyr. Tomatene er dermed dyrket uten bruk av sprøytemidler, og er et mye bedre valg, både for miljø og helse.
 |
Gode tomater fra en veldig bra matprodusent |
Comments
Post a Comment