Skip to main content

Ovnsbakte cherrytomater - magi som lager seg selv!

Min nye dille - og din?
Disse tomatene er en matopplevelse som forandrer livet til det bedre. Du kommer til å stirre vantro inn i kjøleskapet og lure på hvor de ble av.. i hvert fall hvis du er like glad i tomater som meg. Problemet for oss som bor i Norge og er glade i tomater, er at tomatene ofte er litt smakløse. I hvert fall hvis du noen gang har spist tomater dyrket i Hellas.. Det er her trikset med ovnsbaking kommer inn. Det forvandler litt tamme cherrytomater til små bomber av smak og nytelse - alt mens du ligger og sover! Oppskriften har jeg lært av Nigella Lawson, fra hennes supre kokebok "Nigella Express".
  
Slik gjør du:

Tomatene lager du sent på kvelden. Skyll to pakker cherrytomater, og kutt dem i to. Legg dem med skinnsiden ned på en stekeplate. Ha på pepper og salt, litt olivenolje og et generøst dryss med dine tørkede yndlingsurter. Jeg pleier å bruke timian eller oregano. Sett tomatene inn midt i ovnen, og sett den på 250 grader. Når ovnen er helt varm, skrur du den av (ikke åpne!) og lar tomatene stå til dagen etter. Det kan være lurt å la lyset stå på i ovnen, så man ikke glemmer dem bort og først finner dem igjen etter et par dager idet du skal bake en kake ;-)

Før steking
Dagen derpå - klare til innsats
Ovnsbakte tomater bruker jeg mest som ingrediens i salater med vinaigrette dressing, men de gjør seg også utrolig godt sammen med speilegg til frokost eller på brødskiva. Har du prøvd tomater på leverpostei? Overraskende godt.

Digg til speilegg!

Digg til leverpostei!
Helt nylig har disse tomatene også vist seg helt overlegne som ingrediens i en pimpet og helt vanvittig god versjon av min lav FODMAP tomatsuppe (Oppskrift kommer!).

De ferdige tomatene kan oppbevares i kjøleskap i mange dager, og de kan til og med fryses. Så får du ånden over deg, kjøp et helt lass med tomater og gjør deg selv en tjeneste med ferdig ovnsbakte tomater på lur til søndagsfrokoster eller salatlunsjer fremover.

Små bokser passe til lunsjsalaten kan fryses og tas med frosne på jobb. Tiner til lunsj!
Nå er norske cherrytomater i sesong, og da er de på sitt beste. Hvis du ser etter tomater fra Miljøgartneriet, får du mat som er dyrket etter best praksis prinsipper - noe som dessverre er en sjeldenhet i matproduksjon. De bruker spillvarme fra omkringliggende industri for å varme opp drivhusene sine, og bruker bare biologisk bekjempelse for skadedyr. Tomatene er dermed dyrket uten bruk av sprøytemidler, og er et mye bedre valg, både for miljø og helse. 

Gode tomater fra en veldig bra matprodusent

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs