Visste du at i Stockholm finnes det surdeigshotell, hvor starteren kan holdes frisk og glad mens du er på ferie? Når man først er hektet på surdeigbaking og har en super starter, er det lite fristende å la den stå i kjøleskapet og mugne over sommeren.. Men da finnes det en annen mulighet!
Mange har spurt meg om surdeigsstarteren tåler frysing. Det kunne jo være greit å la dette nye, litt krevende og enda mer givende familiemedlemmet ligge i fryseren når man er på ferie. Til nå har svaret vært: jeg er ikke sikker...
Hittil har Hjørdis fått være med hver gang jeg har vært borte mer enn en uke, både fordi jeg vokter min fantastiske starter med stor innsats, og fordi jeg uansett har trengt å bake på ferie for å holde meg frisk.
Men - min lange erfaring med kulturer av gjær og bakterier i lab-arbeid, har sagt meg at det skal være helt uproblematisk å putte starteren i fryseren når man drar på ferie. Det er jo slik man jobber med kulturer på lab. Man putter "avleggere" av dem i fryseren, for alltid å kunne ha en kilde til nye, friske kulturer til dyrking. Bakterier og gjær dør ikke i fryser, de bare går i dvale. For å kunne gi et godt svar, og forhåpentligvis i tide til ferien, har jeg gjort det man gjør i forskning: Et eksperiment. Slik gikk det:
Jeg la en liten dose surdeig i et glass og puttet i fryseren. Etter er par uker tok jeg den frem, lot den tine, og matet den godt opp. Etter fem timer på kjøkkenbenken så den slik ut!
Så da var det bare å gå i gang. Jeg satte en deig til dette brødet sent på kvelden, og lot det heve over natt. Deigen hevet kjempefint! Learning by doing...
Bakt med starter gjenoppstått fra det iskalde |
Hittil har Hjørdis fått være med hver gang jeg har vært borte mer enn en uke, både fordi jeg vokter min fantastiske starter med stor innsats, og fordi jeg uansett har trengt å bake på ferie for å holde meg frisk.
Men - min lange erfaring med kulturer av gjær og bakterier i lab-arbeid, har sagt meg at det skal være helt uproblematisk å putte starteren i fryseren når man drar på ferie. Det er jo slik man jobber med kulturer på lab. Man putter "avleggere" av dem i fryseren, for alltid å kunne ha en kilde til nye, friske kulturer til dyrking. Bakterier og gjær dør ikke i fryser, de bare går i dvale. For å kunne gi et godt svar, og forhåpentligvis i tide til ferien, har jeg gjort det man gjør i forskning: Et eksperiment. Slik gikk det:
Jeg la en liten dose surdeig i et glass og puttet i fryseren. Etter er par uker tok jeg den frem, lot den tine, og matet den godt opp. Etter fem timer på kjøkkenbenken så den slik ut!
Comments
Post a Comment