Skip to main content

Blodpudding - mye næring, lav FODMAP

"Cowboyfrokost" på min måte

Alle har sine "guilty pleasures". Blodpudding er en av mine, og ja - jeg vet det er litt sært. Men - jeg har vært vant til å spise blodpudding fra jeg var liten, og har aldri sett på det som noe rart... Det var likevel ikke det som lå fremst i bevisstheten når jeg skulle forme mine egne, voksne mat-tradisjoner. Blodpuddingen var ute av min meny og bevissthet i mange år. Helt til jeg ble gravid. Godt uti første svangerskap fikk jeg akutt og voldsom trang til nettopp blodpudding. Jeg skar tykke skiver, stekte dem i smør og spiste mens jeg gliste fra øre til øre. Blodpuddingen var definitivt inne i varmen igjen. Og det med god grunn. Blod er en super næringsrik råvare, og i ferd med å gå i glemmeboken totalt i det norske kostholdet. 100 gram blodpudding gir 125% av dagsbehovet for jern for kvinner, et av de få næringsstoffer mange kvinner i vestlige land får for lite av. Blod inneholder også hem-jern - den typen som tas best opp i kroppen. Blodpudding er imidlertid ikke så enkelt å oppdrive, og i hvert fall ikke i glutenfri og lav FODMAP utgave. Da jeg fikk øye på en boks med blod i frysedisken her en dag, ble jeg inspirert.

Mere blod, mere blod!
Etter endel googling fant jeg ingen passende oppskrifter. Så jeg tok utgangspunkt i denne, la til litt og trakk fra litt, og lot det stå til. Vanligvis krever det endel forsøk å komme i land på denne måten, men idag hadde jeg flaks! Er på min tredje porsjon og gliset går helt rundt...

Blodpudding

60 gram små havregryn
40 gram chia
1 beger blod (500 gram), romtemperert
75 gram smør, smeltet
5 nellikspiker
Frøene av 6 kardemommebelger (Ca 1/4 ts)
1/4 ts nyrevet muskat
10 svarte pepperkorn
1/4 ts kanel
80 gram lys sirup (100 g hvis du liker den søt)
1/2 dl vann

Smelt smør, tilsett lys sirup. Mal alle krydderne i morter (evt bruk malte krydder). Rør inn krydder. Pass på at det ikke er for varmt (ikke sånn at du kan brenne deg) før du tilsetter blodet. Rør godt sammen, og tilsett chia, vann og havregryn. Bland godt sammen, og la stå på kjøkkenbenken ca 1 time mens du rører om i blant, så gryn og chia får svelle.




Sett ovnen på 150 grader, sett inn en langpanne som du heller kokende vann i. Smør en brødform eller noe som ligner med smør.

Hell røren i formen, og stek i vannbad i ovnen i ca 1 time. Jeg lar den stå på ettervarmen i ca 30 min.

Skjær skiver og stek i smør i pannen til de blir deilig sprø og varme. Det som blir til overs egner seg godt til frysing.

Comments

  1. Når den skal stekes i vannbad, setter du formen nedi langpannen med vann?

    ReplyDelete
  2. Hell det kokende vannet først i langpannen, sett formen nedi etterpå. Når blodpuddingen er ferdig, slå av varmen og la vannet avkjøle seg før du heller det ut. Holder på med å steke blodpuddingen nå! gleder meg, så godt!

    ReplyDelete
  3. Nei, det ble feil! Sett formen nedi først, SÅ heller du på det kokende vannet. Mindre sjanse for å søle og brenne seg!!!
    Hilsen Marits mor, som er glad i blodpudding og lager det rett som det er!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs