Skip to main content

Ratatouille - 5 om dagen har aldri smakt bedre!Dette er en av mine signaturretter. Nå også i lav FODMAP versjon! Hvis du synes det kan være en utfordring å få i deg dine 5 om dagen, er det bare å legge din elsk på denne retten, så kommer det helt av seg selv. Dette er en rett hvor man bare "tager hvad man haver", og det er ikke så farlig om man ikke har oliven eller har glemt å kjøpe basilikum. Denne kan spises for seg selv som en vegetarrett - prøv med en klatt rømme eller et dryss parmesan. Den er også helt uslåelig til langstekt kylling eller bakt fisk. Du kan til og med ha i litt kraft og spise den som suppe. Lag en diger porsjon og frys bort, da har du virkelig lønn for strevet på travle dager.


Ratatouille (1 stor porsjon)

3-4 ss hvitløksolje
2 paprika, renset og skåret i biter
2 squash, i store terninger
1-2 aubergine, i små terninger
2 bokser hakkede tomater
2-3 ss tomatpuré
1-2 ss balsamico- eller hvitvinseddik og/eller en skvett hvitvin hvis du har
1 stor neve oliven i skiver
Ca 5 soltørkede tomater i små biter
Salt og grovmalt pepper
2 ts cumin, malt (helst ristet i panne og så malt i morter)
(1-2 ts sukker)
En god neve (minst) med (helst frisk) timian, oregano, basilikum, persille, dill - hva du har og liker

Sett ovnen på 150 grader. Fres paprika og aubergine i oljen til de bruner litt. Tilsett squash, tomater og la småkoke i minutter. Ha i krydder og tomatpuré, oliven, soltørkede tomater, eddik, sukker og vin, sett på lokk og sett i ovnen på 150 grader. La den gjerne stå der et par timer. Da forener smakene seg, men grønnsakene faller ikke fra hverandre av overkoking. Ha i friske urter, og evt mer salt og pepper. Spis til du sprekker!

Comments

Popular posts from this blog

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid..

Grovt surdeigbrød av spelt (2 brød, i 1 1/2 liters former)

Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst):

1-2 ss starterkultur
150 gram lunkent vann
150 gram blanding av sammalt og fint speltmel, her bare slump…

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Den seneste mathype - Pulled pork. Direkte oversatt blir det noe sånt som dratt gris eller trekksvin? Låter ikke bra. Forslag mottas med takk. Poenget er nå det at kjøttet skal bake så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre, kylling, okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus, coleslaw og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry, da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under.

Langstekt svinebog

1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo)
2 ts salt
2 ts chipotle chili pulver
2 ts malt cumin
1/2 ts malt kanel
1 ss brunt sukker
2 løk, i tynne skiver
4 fedd hvitløk, i tynne skiver
2,5 dl kraft eller buljong

Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte…

Langstekt kylling - verdt å vente på!

Pleier du å steke en hel kylling på 200 grader i en time? Eller kanskje du ikke kjøper hel kylling i det hele tatt, fordi du ikke vet hva du skal gjøre med den, og fordi oppskrifter sier du må vaske og tørke og binde opp og marinere og bruke steketermometer og så videre og så videre...

Glem alt det der. Prøv i stedet å langsteke kyllingen, det er null jobb og jeg lover deg at du aldri, aldri vil se deg tilbake. Du trenger strengt tatt bare en stor økologisk kylling, en dyp gryte, salt og pepper og en ovn. Også må du ha god tid før maten må være ferdig, men du trenger ikke foreta deg særlig mye.Slik gjør du: Sett ovnen på 125 grader. Klipp opp kyllingpakken, og la kyllingen gli ned i gryta. Pensle med litt olivenolje, salte og pepre, snu den med et par gafler, og gjenta prosedyren på andre siden.

Her kan du selvsagt legge til ulike kombinasjoner av krydder. Cumin, oregano og paprikapulver gir tacosmak. Knuste korianderfrø, cuminfrø og gurkemeie gir indiske toner, og begge disse er ve…