Skip to main content

Varmende hønsesuppe med curry



Vinter er suppetid! Ingenting er som en stor porsjon varmende suppe i vintermørket. Denne suppa er fyldig og mektig, med masse sunne rotgrønnsaker most inn i kraften. La meg samtidig slå et slag for høna! Visste du at de fleste verpehøns blir destruert når de ikke verper like fort lenger? Siden kun et fåtall lager hønsesuppe fra bunnen av, er etterspørselen borte, og det finnes nesten ikke gamle verpehøns å få kjøpt. Eller gjør det det? Er det bare butikkene som velger å ikke selge dem? Ofte er det slik at egg-bøndene må betale for å kvitte seg med hønene, som da blir destruert i stedet for å bli spist. 3 millioner verpehøns blir hvert år til ikke-mat. Snakk om idioti! Spør i butikken, eller om du er så heldig å ha en slakter i nærheten, kan de kanskje skaffe. Har du flaks, får du tak i ordentlig høne. Jeg lager denne suppa når jeg har kokt kraft på en høne, (det er ikke vanskelig, se bare her!) for da har jeg både super kraft og kjøtt, men du kan også bruke buljongterning og kyllingkjøtt i stedet. Den kan selvsagt lages helt vegetar også, bytt eventuelt ut hønsekjøttet med kokte kikerter om du vil.

Varmende hønsesuppe med curry (2 pers)

8 dl kraft
2 gulrøtter, skrelt og delt i små terninger
1/2 sellerirot, i små terninger
2 ss hvitløksolje
Salt og pepper
Ca 1 ts curry pulver, sterk type (hot curry, kjøp i innvandrerbutikk)
1-2 ts cuminfrø, ristet i tørr panne til de dufter, og deretter malt i morter
2-300 gram hønsekjøtt, i lange, tynne strimler
1 god neve frisk koriander eller persille

Fres grønnsakene i hvitløksoljen til de blir lett gyldne. Ha på currypulver og cumin. Hell over kraften, kok opp og la koke til grønnsakene er myke og kan moses (Ca 10 min). Kjør stavmikseren til alt er en glatt masse. Smak til med salt (prøv å bruke litt thai fiskesaus her i stedet for salt) og pepper, smak eventuelt til med mer krydder. Ha i hønsekjøtt, varm opp og servér med koriander / persille på toppen.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...