Skip to main content

Forloren hare med gjemt lever


Dette blir garantert mitt minst leste blogginnlegg. Når googlet du sist "forloren hare", lixm. Forloren hare er et godt gammeldags navn på en slags kjøttpudding, som ikke er laget på medisterdeig, slik kjøttpudding er, men på kjøttdeig. Det er en fin variasjon på kjøttkaker, og mye sunnere. På grunn av den gjemte leveren. Rynker du på nesa av lever og annen innmat? Da er du ikke alene. Det er ikke lenge siden jeg gjorde det samme, med unntak av leverpostei, som av en eller annen grunn alltid har vært greit. Jeg kan godt huske middagene hjemme der mamma og pappa spiste lever i fløtesaus og påsto det var godt. Jeg klarte verken smak eller konsistens, og spiste saus og poteter. Det er imidlertid mange gode grunner til å legge av seg noen aversjoner og gi innmat en ny sjanse:

- Innmat er veldig sunt. Det er i de indre organer, ikke i musklene, at næringsstoffer lagres, og det er dermed de indre organene som er mest næringstette. Lever er for eksempel et rent kosttilskudd i seg selv, med både vitaminer og mineraler i fleng. Lever er faktisk så rik på vitamin A at du bør begrense inntaket til under 800 gram om dagen for ikke å få A-vitamin forgiftning. Det skal vel gå greit for de fleste.

- Er du miljøbevisst? Da kan du motivere deg med at det er veldig ressursvennlig å spise hele dyret. Har du dårlig samvittighet for dine miljøvalg, og sliter med å få til nok vegetarmiddager? Du kan spise innmat med god samvittighet, for det meste blir dessverre ikke spist av mennesker.

- Innmat er billig!

- Og ja, det kan faktisk være veldig godt. Bare prøv selv!

Det gjorde jeg, og jeg er omvendt. Prise leveren! Det kan være at noen synes det er best om leveren får spille en birolle. Da er det på sin plass med litt snikinnmatifisering. Som i denne oppskriften, som er inspirert av "Hidden liver meatloaf" fra boken The Paleo Approach Cookbook, men som jeg endret såpass mye at jeg vil kalle den min.

Musa likte den også. Satte den ut et kvarter til avkjøling (med plast), etterpå var det gnaget stort hull på både plasten og puddingen! 
Forloren hare med gjemt lever

500 gram kjøttdeig av storfe eller elg
Ca 250 gram lever, feks kyllinglever, finmalt
2 ss matfett; smult eller kokosfett (eller smør, men da blir det ikke steinalderkost)
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 purre, finsnittet
Mye frisk timian og oregano, evt 1 ts av hver, tørket
1 ts salt og noen gode runder med pepperkverna
2 egg, pisket

Fres løk, hvitløk og purre i fett til det mykner. La avkjøle 10 minutter. Bland malt lever med kjøttdeig, salt og krydder, og bland inn de stekte grønnsakene. Tilsett eggene til slutt. Kle en brødform med bakepapir, og hell røren i formen. Stek i vannbad på 150 grader i 1 1/2 time. Den slipper endel kraft ut, ta vare på denne og bruk i suppe eller saus. Spis for eksempel med sellerirotpuré og noen grønne grønnsaker.

Før steking

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs