Dette blir garantert mitt minst leste blogginnlegg. Når googlet du sist "forloren hare", lixm. Forloren hare er et godt gammeldags navn på en slags kjøttpudding, som ikke er laget på medisterdeig, slik kjøttpudding er, men på kjøttdeig. Det er en fin variasjon på kjøttkaker, og mye sunnere. På grunn av den gjemte leveren. Rynker du på nesa av lever og annen innmat? Da er du ikke alene. Det er ikke lenge siden jeg gjorde det samme, med unntak av leverpostei, som av en eller annen grunn alltid har vært greit. Jeg kan godt huske middagene hjemme der mamma og pappa spiste lever i fløtesaus og påsto det var godt. Jeg klarte verken smak eller konsistens, og spiste saus og poteter. Det er imidlertid mange gode grunner til å legge av seg noen aversjoner og gi innmat en ny sjanse:
- Innmat er veldig sunt. Det er i de indre organer, ikke i musklene, at næringsstoffer lagres, og det er dermed de indre organene som er mest næringstette. Lever er for eksempel et rent kosttilskudd i seg selv, med både vitaminer og mineraler i fleng. Lever er faktisk så rik på vitamin A at du bør begrense inntaket til under 800 gram om dagen for ikke å få A-vitamin forgiftning. Det skal vel gå greit for de fleste.
- Er du miljøbevisst? Da kan du motivere deg med at det er veldig ressursvennlig å spise hele dyret. Har du dårlig samvittighet for dine miljøvalg, og sliter med å få til nok vegetarmiddager? Du kan spise innmat med god samvittighet, for det meste blir dessverre ikke spist av mennesker.
- Innmat er billig!
- Og ja, det kan faktisk være veldig godt. Bare prøv selv!
Det gjorde jeg, og jeg er omvendt. Prise leveren! Det kan være at noen synes det er best om leveren får spille en birolle. Da er det på sin plass med litt snikinnmatifisering. Som i denne oppskriften, som er inspirert av "Hidden liver meatloaf" fra boken The Paleo Approach Cookbook, men som jeg endret såpass mye at jeg vil kalle den min.
Musa likte den også. Satte den ut et kvarter til avkjøling (med plast), etterpå var det gnaget stort hull på både plasten og puddingen! |
500 gram kjøttdeig av storfe eller elg
Ca 250 gram lever, feks kyllinglever, finmalt
2 ss matfett; smult eller kokosfett (eller smør, men da blir det ikke steinalderkost)
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 purre, finsnittet
Mye frisk timian og oregano, evt 1 ts av hver, tørket
1 ts salt og noen gode runder med pepperkverna
2 egg, pisket
Fres løk, hvitløk og purre i fett til det mykner. La avkjøle 10 minutter. Bland malt lever med kjøttdeig, salt og krydder, og bland inn de stekte grønnsakene. Tilsett eggene til slutt. Kle en brødform med bakepapir, og hell røren i formen. Stek i vannbad på 150 grader i 1 1/2 time. Den slipper endel kraft ut, ta vare på denne og bruk i suppe eller saus. Spis for eksempel med sellerirotpuré og noen grønne grønnsaker.
Før steking |
Comments
Post a Comment