Skip to main content

Fiskekaker på høyt nivå


Her er en oppskrift på skikkelig gode fiskekaker, og du får ikke kjøpt noen med mer fisk i enn dette. Ferdigkjøpte fiskekaker inneholder alle sammen stivelse, noe som gjør at produsenten kan redusere på fiske-innholdet, men få fiskekake-pris for potetmel og vann.. Stivelse smaker ingen ting, bare tamt. Derfor må man tilsette mer salt når maten er tilsatt stivelse. Stivelse er også bare raske karbohydrater, som gir rask blodsukkerstigning, akkurat som rent sukker gjør det. Uten at det tilfører noen andre næringsstoffer. Trenger ikke stivelse, vettu. Bare mer av det som gir den gode smaken, og da blir de sunnere også, med mer fisk og mindre salt. Vinn-vinn, kaller jeg det. Kokosmelk i stedet for vanlig melk fungerer utrolig bra og gir kjempegod smak, uten at kokossmaken kommer gjennom. Jeg bruker helst kolje når jeg lager fiskekaker, for da henger de så godt sammen.  Du kan ha i litt torsk eller sei også, men bruk halvparten kolje. Hvis du går i en fiskebutikk som lager egne kaker, kan du få kjøpt den fisken de bruker til kakene sine, ferdig filetert og til en hyggelig pris.

Fiskekaker

Ca 500 gram koljefilét
1 løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, grovhakket
1 dl kokosmelk (Ikke light)
2 egg
Ca 1/2 ts muskatnøtt
1/2 - 1 ts salt
1 ts pepper
Stekefett, jeg bruker smør, smult eller kokosfett

Ferdig røre
Fres løk og hvitløk i en panne til det er mykt. La avkjøle. Ha over i kjøkkenmaskin. Tilsett fisk i små biter, og kjør til fisken er grovmalt. Du må kanskje dytte litt ned i bollen underveis. Tilsett kokosmelk, egg og krydder og kjør til en jevn blanding. Ha i litt mer kokosmelk om deigen blir veldig seig og tykk. Form store kaker med hendene, og legg i god og varm panne med stekefett. Skru litt ned på varmen når du ser at det freser godt. Motstå fristelsen til å fikle med dem til du ser at de har koagulert. Snu, og stek videre til de er gjennomstekt. Den enkleste måten å finne ut om de er det, er å ta en smak, men sånn ca fire, fem minutter på hver side skulle passe.

Ferdige kaker

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...