Palak paneer (kalles også saag paneer) har lenge vært en av mine absolutte favoritter i den indiske matveien, og også denne viste seg å være grei å gjøre om til lav FODMAP versjon. (Her finner du "vanlig" versjon) Jeg trodde det var seriøst vanskelig å lage slik mat, og det var med en god porsjon ydmykhet jeg begynte å eksperimentere med indiske oppskrifter. Etterhvert har jeg skjønt at de samme reglene gjelder for all matlaging; kan du følge en oppskrift, kan du lage maten. Dette har blitt en av våre faste middager, og den er like stor suksess hver gang. Dette må være verdens beste vegetarmat!
Til denne retten trenger du paneer. Paneer er en ost som lages ved å koke opp kumelk og felle ut ostemassen ved å tilsette noe med syre, feks eddik. Det er overraskende lett å lage, se bare her, men den kan kjøpes ferdig hos innvandrerbutikkene om man ikke har tid og lyst til mange prosjekter. Den kan tilsettes mange indiske sauser i stedet for kjøtt, og vips så har man en super vegetarrett. God paneer skal være myk, er den ikke det kan du skjære den i terninger, helle over kokende vann og la stå i 10 minutter før du tilsetter sausen, det er et supertriks!
Palak Paneer - lav FODMAP
4 porsjoner
Ca 400 g paneer i terninger
1 ts malt gurkemeie
1/2 - 1 ts chilipulver
1 ts salt
1 stor pose spinat, eller ca 500 g
Hvitløksolje
1 "tommel" ingefær, finhakket
1 ts garam masala
2 ts korianderfrø, malt i morter
2 ts cuminfrø, malt i morter
1/2 dl vann
Ca 2 dl laktosefri tyrkisk/gresk yoghurt
Bland 1-2 ss hvitløksolje med gurkemeie, chili og salt og ha i paneer i terninger. La det marinere mens du forbereder resten. Damp spinaten i en kjele, og kjør den med stavmikser til en fin puré. Ha en klunk hvitløksolje i en panne eller gryte med slippbelegg, ha i ingefær og krydderne, og la det frese i et par minutter mens du rører. Tilsett 1/2 dl vann, sett på lokk og la det putre et par minutter. Tilsett til spinaten, la koke opp, ta av platen og tilsett yoghurt litt etter litt mens du rører. Stek paneeren forsiktig i en panne med slippbelegg til den er lett brunet, og tilsett til spinatsausen. Smak til med salt. Servér med koriander, lime og basmatiris. Vi pleier også å kjøre på med masse av denne fantastiske chili pickle'en, skikkelig sinna, skikkelig god!
Comments
Post a Comment