Skip to main content

Laksekaker med kapers og koriander


"Er det alt som er igjen?"spurte jeg og kikket vantro ned i boksen i kjøleskapet. Kvelden før hadde jeg stått og stekt fiskekaker til langt på kveld, og så frem til minst et par middager og kanskje et par kvalitetslunsjer også. "De beste fiskekakene jeg noen gang har smakt", sa mannen. Det er kombinasjonen av laks, koriander og kapers som er trylleformelen her. De er verdt all jobben det er å lage fiskekaker selv, og mere til.



Laksekaker med kapers og koriander

500 gram laksefilét, kuttet i store terninger
2 egg
Halvparten av det grønne på en purre, grovkuttet
1 fedd hvitløk, grovhakket (Dropp denne for lav FODMAP, tilsett evt. litt hvitløksolje til steking)
2 toppede ss kapers
En diger neve frisk koriander, du kan bruke både stenger og blader her
Ca 1dl (laktosefri for lav FODMAP) matfløte (eller kokosmelk for melkefri variant)
Grovmalt pepper
Stekefett - smør og/eller kokosfett

Ha purre, (hvitløk), kapers, koriander og pepper i en food prosessor, og kjør til en jevn masse. Ha over i en bolle. Kjør så laksen til en jevn masse i to omganger, tilsett ett egg til hver omgang. Skrap ned fra kantene underveis. Spe med litt fløte eller kokosmelk om det blir for tungt og seigt. Bland alt godt sammen i bollen. Du skal ikke tilsette salt, for kapersen tilfører alt hva du trenger av det. Sett skjeer av røren i varm stekepanne med smør/kokosfett (eller gjerne en blanding) og stek til du ser undersiden har stivnet og brunet. Snu og stek på andre siden til den også er brunet. Pass på at de ikke tørrsteker. Jeg pleier å sette ovnen på 100 grader, og legge kakene over i en form i ovnen etterhvert som overflaten er ferdig stekt. Da blir de ferdige inni, uten at de blir tørrstekt. Kjempegodt med tzatziki og en grønn salat til!

Halvveis til målet!
La kakene bake ferdig i ovnen

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs