Skip to main content

Neslesuppe

Bli kvitt ugresset - spis det opp!
I disse tider, hvor det er på høy tid at selv Ola Dunk begynner å tenke på hvor maten kommer fra og om moderne matproduksjon er en god idé, hva er vel bedre enn å lage neslesuppe? Neslesuppe krysser av i alle de riktige rutene. Vegetar, miljøvennlig, kortreist, næringstett (den planten som inneholder mest jern. Glem Skipper'n og spinaten) og ikke minst knallgodt! Jeg er en stor fan av å spise i sesong, og brennesle er en av de ting som kun kan spises i en kort periode, akkurat når de første skuddene har dukket opp i vårsola. Ta med noen hansker, en pose og gå deg en tur og hent gratis mat. Er det ikke fantastisk?


Neslesuppe til 2-3 pers

1 halv bærepose nesleskudd, godt vasket (ja, det er mye, men da blir suppa god!)
1 liter god kraft, jeg anbefaler å bruke hjemmelaget kyllingkraft som du koker på beina fra denne, men terning går også.
1 løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, presset
En kvart sellerirot i terninger. (Eller en kvist løpstikke om du har)
1 ss matfett (smør, kokos)
Salt, pepper og muskatnøtt
3 hardkokte egg

Fres løk, sellerirot og hvitløk i litt fett til det er mykt. Tilsett halvparten av kraften, all brenneslen (og evt løpstikke) og la koke i ti minutter til all neslen en myk og har "klappet sammen". Kjør stavmikseren oppi kjelen til det blir glatt, grønt og nydelig. Spe med resten av kraften, smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Spis med hardkokt egg til, og kjenn hvordan den gode samvittigheten egentlig ikke spiller noen rolle fordi dette bare er overraskende godt. Og nesten gratis.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss