Skip to main content

Luksus laksegrateng med parmesan og basilikum

Hellstrøm, go home

Fiskegrateng er ikke fiskegrateng. Du kan jo kjøpe en ferdig i butikken, men hvis du som jeg synes livet er for kort til å spise middelmådig mat, kan du lage en selv på bare 20 minutter mer. Dette er en sinnsykt god fiskegrateng, en du kan servere til fest. Eller til hverdag, så blir det fest likevel.

Luksus laksegrateng

500 gram laksefilét, i små terninger
2 egg, pisket
1 løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, presset
2 ss matfett (smør, eller smult/kokos hvis du spiser melkefritt)
1/2 boks kokosmelk (ikke light) eller ca 2 dl matfløte
1-2 ss hvetemel (maizena om du spiser glutenfritt)
Parmesan
En neve basilikum, hakket
Salt og pepper
Revet muskatnøtt
2 dl halvkokt pasta (evt glutenfri)

Masse fisk, masse gode smaker

Sett ovnen på 180 grader. Fres løk og hvitløk i fett til det er mykt, tilsett mel og spe med kokosmelk/fløte mens du rører. Når det har tyknet, tilsett salt, pepper og muskat. La avkjøle mens du kutter laksen i små terninger og koker pasta. Visp egg inn i sausen, rør inn laksen og hakket basilikum . Ha over i en form, riv over parmesan og sett i ovnen i ca 35-40 minutter, til overflaten er gylden. Spis med en grønn salat, og prøv å ikke forspise deg. Hvis du lager dobbelt porsjon, kan du fryse halvparten, og vips -  så har du kjapp hverdagsmiddag neste uke.

Hvis du dropper parmesanen, bruker kokosmelk (ja, det funker helt supert) og kokosfett, blir den melkefri. Det går veldig fint.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss