Skip to main content

Myke, seige cookies med sjokoladebiter og nøtter


Denne oppskriften er unntaket som bekrefter regelen om at jeg blogger om sunn mat. Men noen ting skal bare ha det jeg kaller psykologisk ernæringsverdi. Og den følger Michael Pollans glimrende leveregel: Du kan spise så mye junk food du bare vil, så lenge du lager den selv!

Den er rett og slett den perfekte cookie-oppskriften, for av og til lager jeg mat til andre enn meg selv og man blir veldig populær når man lager disse. Kanskje du googlet rundt for å finne den perfekte cookie-oppskriften og havnet her? Da trenger du ikke lete lenger. Disse er passe søte, seige, med en fantastisk kombinasjon av masse sjokoladebiter og knasende nøtter.

Cookies

200 g mykt smør
200 g melis
0,5 dl lys sirup
250 g økologisk hvete eller speltmel
1,5 ts bakepulver
3 ts kakao (kjøp Valrhona hvis du får tak i)
200 g mørk sjokolade, grovhakket
100 g hasselnøtter, grovhakket

Sett ovnen på 180 grader. Rør melis, smør og sirup godt til det er mykt og luftig. Bland alt det tørre, ha oppi smørblandingen og rør til alt er godt blandet. Bland inn sjokolade og nøtter. Rull baller på størrelse med en golfball, og sett på bakepapir, maks 6 på hver plate og med god avstand. De flyter mye ut. Stek midt i ovnen i 12 minutter. Med en gang du tar dem ut av ovnen, skyv sammen med en stekespade, så de blir like tykke overalt. Sett til avkjøling. Kan godt fryses hvis det skulle bli noen igjen. Faktisk blir disse bare bedre etter en tur i fryseren. Genialt hvis kakebakeplikten krasjer med den travleste uka..



Helt nystekte og har flytt mye ut!
Dytt sammen med en stekespade til jevn tykkelse
Nam, nam!

Comments

  1. Må disse fryses el går det fint å oppbevare dem i en kakeboks? De høres jo veldig gode ut😊😊

    ReplyDelete
  2. Har aldri hatt dem så lenge at jeg vet hvordan de holder seg. De blir borte på null-komma-svisj.. :-) Så her må man nesten prøve. De blir nok ikke dårlige, men kanskje tørrere? En tur i fryseren gjør dem seigere, så det er uansett ikke feil.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss