|
Du må ha god tid. Dette er sakte mat! |
Jeg har fått dilla på langsteking. Må prøve ut alt! Jeg har laget
langstekt kylling, høne,
svin, lam, reinsdyr og elg. Neste på listen: Donald. En stor, økologisk and fra Holte gård. Oppi lå en pose med krås, lever og hjerte, og siden jeg misjonerer sterkt for innmat for tiden (skrekkelig sunt; glem superfoods - innmat er det nye!), må jeg gå foran med en godt eksempel. Alt sammen ble stekt og fortært til lunsj mens anda bakte i ovnen. Hjertet var snadder, leveren slett ikke verst, men havner i
leverpostei neste gang, tror jeg. Det ble litt mye, selv for en matnerd som meg. Krås er for viderekomne og jeg har visst en vei å gå der. Nuvel, tilbake til anda. Det du må være forberedt på er at den går mye ned i vekt under oppholdet i ovnen, og at vekttapet samler seg i bunnen av panna. Det kan derfor være lurt å øse av litt av fettet underveis, så det ikke blir en hel sjø. Spar for all del på fettet, det er supert til ovnsbakte poteter eller grønnsaker, eller bare som stekefett. Jeg lot den steke et par timer, øste av alt fettet og la grønnsakene i langpannen de siste to timene. Det ble supert! Du kan selvsagt steke bare anda også, men det er jo smart å dra nytte av at ovnen er på likevel, og grønnsaker suger til seg masse smak når de ligger og baker under anda. Gulrot, fennikel, pastinakk, persillerot og sellerirot er gode kandidater.
Langstekt and
1 stor and, (helst økologisk så slipper du å bekymre deg for antibiotikamisbruk)
Salt og pepper
En hel haug grovt oppskårne grønnsaker
Sett ovnen på 125 grader. Ta ut posen med innmat, skyll og tørk anda. Gni inn med salt og pepper, og legg på en rist over langpanne. Sett i ovnen og la steke i to timer. Ta ut og hell av fettet, legg grønnsaker i langpannen om du vil, kjør et par runder med salt og pepperkverna, og sett tilbake i ovnen i to timer til. Da er skinnet sprøtt og kjøttet mørt, og det er bare å sette seg til bords.
Hvis du vil ha en saus til, kan du lage den mens anda baker. Finhakk en løk og et fedd hvitløk, og fres i litt av andefettet du helte av. Tilsett 2 dl kyllingkraft, 2 ts hakket rosmarin, 1 ss honning eller rips/solbærgelé. La koke inn til den tykner, smak til med salt og pepper og en sprut med sitron. (Obs - sausen er høy FODMAP)
Comments
Post a Comment