Skip to main content

Basilikum- og sitronbalsamicodressing - salat på skyhøyt nivå

Salat med julienne-gulrøtter, syltet rødløk, kyllingsalat, hardkokte egg og masse digg dressing. Yummi!

Helt siden jeg fant denne fantastiske fremgangsmåten for å lage dressing, og siden gjorde den om til lav FODMAP versjon da jeg begynte på FODMAP-redusert kosthold, har den vært fast følge i hverdagen. Med ferdig dressing i kjøleskapet er terskelen for å lage og spise salat så lav, og salatmåltidene er en daglig kilde til livskvalitet. Likevel, hodet mitt jobber hele tiden med å optimalisere, og nylig fikk jeg en lys idé. Jeg brukte skallet av én sitron og bladene av en hel basilikumplante og kjørte i min lille urtehakke-kjøkkenmaskin-dings sammen med resten av ingrediensene i startprosessen. Whhoooaaaahhh, for et resultat! Så dette må deles. 

Dressing på skyhøyt nivå

Men først et par ord om økologiske/konvensjonelle sitrusfrukter. I oppskriften her må du bruke økologisk sitron. Nettopp fordi skallet vanligvis ikke spises, sprøytes disse vannvittig mye med soppdrepende midler. Faktisk i så stor grad at om du kaster skall fra konvensjonelle sitrusfrukter i kompost, stopper komposteringen. Siden vi ikke aner hvordan disse stoffene påvirker våre mikroorganismer i fordøyelsen (ikke undersøkt i mennesker), er det best å unngå hele problemstillingen spør du meg. 


Du trenger (ca. 4 dl dressing):

Skallet av én økologisk sitron 
Saften av sitronen + hvit balsamico-eddik; 1 dl tilsammen
En potte basilikum
2 ss dijon sennep
1-2 ss lønnesirup
Ca. 1 ts salt
3 dl god kvalitet olje; gjerne en blanding av hvitløksolje, sitronolje og ekstra virgin olivenolje

Bruk en liten kjøkkenmaskin som kan finhakke, evt en stavmikser med et høyt beger til. Kjør sitronskall, basilikumblader, sennep, salt, lønnesirup, sitronsaft og hvit balsamico til en jevn grønn "suppe". Tilsett 1 dl olje, og kjør videre til alt er blandet godt. Gjenta dette til all oljen er tilsatt, og du vil se at dressingen tykner i prosessen. Det kule er at den heller ikke skiller seg igjen. Dessuten er den holdbar i lang tid i kjøleskap, og tåler også noen opphold utenom, for eksempel om du vil ha med salat på tur og reise. 

Denne oppskriften kan endres i det uendelige. Prøv ulike typer eddiker, ulike typer oljer, ulike typer sennep, ulike typer urter. Har prøvd med ramsløk, som var helt utrolig godt, men som jo er litt lite tilgjengelig gjennom året. Hvis du prøver ut noe som ble godt, skriv gjerne i kommentarfeltet!  


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs