Salat med julienne-gulrøtter, syltet rødløk, kyllingsalat, hardkokte egg og masse digg dressing. Yummi! |
Helt siden jeg fant denne fantastiske fremgangsmåten for å lage dressing, og siden gjorde den om til lav FODMAP versjon da jeg begynte på FODMAP-redusert kosthold, har den vært fast følge i hverdagen. Med ferdig dressing i kjøleskapet er terskelen for å lage og spise salat så lav, og salatmåltidene er en daglig kilde til livskvalitet. Likevel, hodet mitt jobber hele tiden med å optimalisere, og nylig fikk jeg en lys idé. Jeg brukte skallet av én sitron og bladene av en hel basilikumplante og kjørte i min lille urtehakke-kjøkkenmaskin-dings sammen med resten av ingrediensene i startprosessen. Whhoooaaaahhh, for et resultat! Så dette må deles.
Dressing på skyhøyt nivå |
Men først et par ord om økologiske/konvensjonelle sitrusfrukter. I oppskriften her må du bruke økologisk sitron. Nettopp fordi skallet vanligvis ikke spises, sprøytes disse vannvittig mye med soppdrepende midler. Faktisk i så stor grad at om du kaster skall fra konvensjonelle sitrusfrukter i kompost, stopper komposteringen. Siden vi ikke aner hvordan disse stoffene påvirker våre mikroorganismer i fordøyelsen (ikke undersøkt i mennesker), er det best å unngå hele problemstillingen spør du meg.
Du trenger (ca. 4 dl dressing):
Skallet av én økologisk sitron
Saften av sitronen + hvit balsamico-eddik; 1 dl tilsammen
En potte basilikum
2 ss dijon sennep
1-2 ss lønnesirup
Ca. 1 ts salt
3 dl god kvalitet olje; gjerne en blanding av hvitløksolje, sitronolje og ekstra virgin olivenolje
Bruk en liten kjøkkenmaskin som kan finhakke, evt en stavmikser med et høyt beger til. Kjør sitronskall, basilikumblader, sennep, salt, lønnesirup, sitronsaft og hvit balsamico til en jevn grønn "suppe". Tilsett 1 dl olje, og kjør videre til alt er blandet godt. Gjenta dette til all oljen er tilsatt, og du vil se at dressingen tykner i prosessen. Det kule er at den heller ikke skiller seg igjen. Dessuten er den holdbar i lang tid i kjøleskap, og tåler også noen opphold utenom, for eksempel om du vil ha med salat på tur og reise.
Denne oppskriften kan endres i det uendelige. Prøv ulike typer eddiker, ulike typer oljer, ulike typer sennep, ulike typer urter. Har prøvd med ramsløk, som var helt utrolig godt, men som jo er litt lite tilgjengelig gjennom året. Hvis du prøver ut noe som ble godt, skriv gjerne i kommentarfeltet!
Comments
Post a Comment