Skip to main content

Vinaigrette dressing – lav FODMAP

Her har jeg brukt bringebæreddik, da blir den lys i fargen
Salat og lav FODMAP er en utfordring. Svært mange ferdiglagde dressinger inneholder løk eller hvitløk, eller for eksempel crème fraîche. Man _kan_ jo bruke olje og eddik, men etter salat nummer ørten med samme dressing, kan det bli litt ensformig. Her er en dressing som både smaker utrolig godt og er holdbar utenfor kjøleskap. Den er fin til å ta med på reise, eller hvis man skal spise salat ute på restaurant.


En skikkelig god salat fortjener en skikkelig god dressing!
Dette trenger du:
2 ss sennep (f.eks dijon)
2
ss lønnesirup
Ca. 1/2
ts salt
Ca. 1/2
ts pepper
1/2 dl
eddik (f.eks balsamico)
1/2 dl olivenolje
1/2 dl hvitløksolje
1/2 dl sitronolje

Slik gjør du:
Rist sammen sennep, lønnesirup, salt, pepper og balsamico i en flaske eller et glass med lokk. Når det er godt blandet, tilsetter du 1/2 dl olje og rister til alt er blandet. Gjenta dette trinnet med de andre oljene til du har tilsatt all oljen. Da skal dressingen ha fått en fin og tykk konsistens. Som holder seg! 


Tips: Her han du variere med ulike typer sennep, ulike typer eddik i stedet for (rødvins-, hvitvins-, eller bringebæreddik) og ulike typer oljer (gresskarfrø-, peanøtt-, valnøtt- og basilikumolje). Du kan også tilsette tørkede eller friske urter.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs