Skip to main content

Farvel, middagsmas!

Alle som har minst et par små barn har lært seg å velge sine kamper. En av de jeg har valgt å ta, er grønnsaker. Jeg skal ærlig innrømme at det har vært mye mas, og mas rundt middagsbordet er det vi alle minst trenger på tampen av dagen.. Men nå har jeg sluttet å mase, for jeg har funnet et triks som funker. Det er like enkelt som det er genialt, og krever minimalt med innsats!

Trikset! Oppskårne grønnsaker til forrett!

Så når vi kommer hjem fra barnehagen, og det mases om både mat og nettbrett, gir jeg lett etter for begge. Og her kommer trikset. Før du begynner på middagen, skjærer du opp et utvalg rå grønnsaker, som serveres med nettbrettet. De får mat, og du får lagd middag. Når middagen står på bordet, er grønnsakene ferdig fortært og ferdig snakka.

Simsalabim.. du har utsmartet ditt avkom.. 

Og da er dette også helt innafor.. God, masefri middag!

Comments

Popular posts from this blog

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid..

Grovt surdeigbrød av spelt (2 brød, i 1 1/2 liters former)

Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst):

1-2 ss starterkultur
150 gram lunkent vann
150 gram blanding av sammalt og fint speltmel, her bare slump…

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Den seneste mathype - Pulled pork. Direkte oversatt blir det noe sånt som dratt gris eller trekksvin? Låter ikke bra. Forslag mottas med takk. Poenget er nå det at kjøttet skal bake så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre, kylling, okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus, coleslaw og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry, da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under.

Langstekt svinebog

1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo)
2 ts salt
2 ts chipotle chili pulver
2 ts malt cumin
1/2 ts malt kanel
1 ss brunt sukker
2 løk, i tynne skiver
4 fedd hvitløk, i tynne skiver
2,5 dl kraft eller buljong

Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte…

Surdeigsboller av spelt - oh my!!

Jeg er helfrelst på surdeig, og fortsetter å misjonere for en - på alle måter - bedre måte å bake på. Siste eksperiment var surdeigsboller. For en enkel måte å kjøpe seg litt mammapoeng på! Og siden jeg uansett aldri følger oppskrifter, lagde jeg disse ut fra eget hode. De er ikke veldig søte, men jeg synes det er akkurat passe. Ingen klagde på smaken. Tvert imot ble nesten alt fortært med en gang. Ny helgerutine under oppseiling?

Slik gjør du:
Lag en en fordeig av 1 1/2 dl vann, 1 ss surdeigsstarter og ca 150 gram siktet speltmel. La stå og godgjøre seg i noen timer, til du ser det er bobler og liv. Denne sto i ca 4-5 timer.

Til fordeigen tilsetter du:
150 gram sukker
100 gram smeltet, avkjølt smør
250 ml melk (laktosefri for lav FODMAP)
1 ts nymalt kardemomme (ja, du må kjøpe frø!)
Ca 650 gram siktet speltmel
Ca 4 ss rosiner
1 egg til pensling

Tilsett det våte til fordeigen (om smøret er varmt kan du avkjøle det med å ha i melken, et triks for de som ikke gidder å vente!) Tilsett s…