Skip to main content

Enkel fiskegryte med fennikel og oliven


Mange spiser lite fisk fordi de ikke vet hvordan man skal tilberede den, eller fordi de tror at det er veldig krevende å lage fiskemiddager. Her får du oppskriften på en lettlaget fiskegryte med få ingredienser som kan varieres i det uendelige. Den perfekte innfallsporten til å spise mer mager fisk. Ikke fordi den er mager per se, men fordi den magre fisken har havnet litt i bakevja fra den massive markedsføringen til oppdrettlaksen. Og fordi den magre fisken nå sannsynligvis er mye sunnere enn oppdrettet laks (og ørret). Og mens vi venter på at produsentene av oppdrettslaks tar sine utfordringer både med miljøgifter og miljøforurensning på alvor, prøver jeg å redusere drastisk på inntaket (les gjerne mitt forsvar for den magre fisken i Morgenbladet). Ettersom det fortsatt er skreisesesong når jeg skriver dette har jeg brukt en flott skreifilét her, men alle typer hvit fisk funker. Kolje, torsk, lange, sei, brosme og steinbit er gode alternative.

Retten her blir ganske dominert av smaken fra oliven og fennikel, og liker du disse smakene er sjansen stor for at du også digger denne retten. Men om ikke dette er dine favoritter, er det bare å bytte ut med hva som helst annet, nesten. Prøv med cherrytomater og grønne bønner, spinat og ringer av spisspaprika eller vårløk og biter av squash. Det er bare muligheter.

Bare noen få, gode ingredienser. Kvalitetsoliven er et must! 

Enkel fiskegryte med fennikel og oliven (4-6 personer)Ca. 800 g skreifilét i store terninger
1 fennikel (kutt stilken i ringer og kutt den hvite delen i tynne strimler)
1 dl olivenolje
1 lite glass / halv pakke sorte, stenfrie kalamata oliven
Salt og nykvernet pepper (mengde etter smak - du kan jo ha på mer ved bordet)

Ha fisk, fennikel, oliven, olivenolje, salt og pepper i en bolle og bland godt. Ha over i en ildfast form, dekk til med aluminiumsfolie og stek på 200 grader i ca. 50 minutter (har du en grunn, vid form tar det 10 min kortere tid, mens en dyp, smalere form tar 10 min lenger tid). Da har det dannet seg masse, fin saus i bunnen av formen. Servér gjerne med en grønn salat og surdeigsbrød til å dyppe i sausen.

PS: For å spare tid i hverdagen, kan du gjøre denne helt eller delvis ferdig på forhånd. Du kan sette de ferdige blandede ingrediensene i tildekket form i kjøleskapet, da er det bare å sette formen i ovnen når du kommer hjem fra jobb. Du kan også gjøre den halvferdig kvelden før ved å steke den i 30 min, la den avkjøle under lokk og sette i kjøleskapet. Da trenger den bare 20 minutter i ovnen for å bli ferdig. Rester er kjempefin lunsjmat til dagen derpå.

Skjær opp fennikel og oliven

Kutt fisken i store terninger

Bland alt sammen i en bolle

Ha over i en ildfast form

Dekk til med aluminiumsfolie

Ferdig! Servér for eksempel med ris, potet eller med godt surdeigsbrød 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs