Skip to main content

Peanøtt- og sesamnudler - Lav FODMAP



Oppskrift på kalde peanøtt- og sesamnudler finnes i utallige varianter på nett, men denne - i lav FODMAP versjon - må være den deiligste av dem alle! Jeg har modifisert oppskriften fra denne bloggen.

Denne retten er en perfekt kombinasjon av smaker - det bare fyrer løs i sensorer og smaksløker og det er fest i kjeften! Siden det er relativt mange ingredienser her, anbefaler jeg å lage dobbel porsjon av sausen og ha den på lur til neste gang du vil lage disse. (Sannsynligvis dagen etter!) Da går det virkelig kjapt neste gang! Siden nudlene skal spises kalde, er dette super turmat eller medbrakt lunsj. De som spiser sammen med deg kommer til å bli så misunnelige!

Peanøtt- og sesamnudler - 2-3 porsjoner

Ca. 200 gram glutenfri, lav FODMAP spaghetti
2 ss sesamolje
2 ss hvitløksolje
2 ss riseddik
1 ss brunt sukker
3 ss soyasaus
Ca. 4 ss peanøttsmør
1-2 ts revet, frisk ingefær
Saften av 1 lime
Frisk koriander
Det grønne fra tre vårløk, i tynne skiver
1 halv agurk, i tynne halve skiver
1 spiss, rød paprika, i tynne skiver
2 ss sesamfrø uten skall, forsiktig ristet i ovn på 150 grader til de er gyldne.
Litt knust chili hvis du vil ha det sterkt.

Kok spaghettien og vær veldig nøye med å ikke overkoke. Heller et par minutter for lite enn for mye. Skyll med kaldt vann og la renne av i et dørslag. Ha dem tilbake i kjelen, tilsett 1 ss sesamolje og bland godt. Tilsett 1 ss sesamolje, hvitløksoljen, riseddik, brunt sukker, soyasaus, peanøttsmør og ingefær i en liten kjele, og rør sammen mens du varmer forsiktig opp. Det skal såvidt boble et par ganger, så er sausen klar. Ta av platen og la den avkjøle seg mens du kutter opp grønnsakene. Bland sausen inn i spaghettien sammen med saften av lime, og tilsett grønnsaker og koriander til slutt. Dryss over sesamfrø og nyyyyyt!

PS - du kan lage dette med strimlet squash også - enten rå, eller veldig forsiktig dampet i et par minutter.  


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss