Oppskrift på kalde peanøtt- og sesamnudler finnes i utallige varianter på nett, men denne - i lav FODMAP versjon - må være den deiligste av dem alle! Jeg har modifisert oppskriften fra denne bloggen.
Denne retten er en perfekt kombinasjon av smaker - det bare fyrer løs i sensorer og smaksløker og det er fest i kjeften! Siden det er relativt mange ingredienser her, anbefaler jeg å lage dobbel porsjon av sausen og ha den på lur til neste gang du vil lage disse. (Sannsynligvis dagen etter!) Da går det virkelig kjapt neste gang! Siden nudlene skal spises kalde, er dette super turmat eller medbrakt lunsj. De som spiser sammen med deg kommer til å bli så misunnelige!
Peanøtt- og sesamnudler - 2-3 porsjoner
Ca. 200 gram glutenfri, lav FODMAP spaghetti
2 ss sesamolje
2 ss hvitløksolje
2 ss riseddik
1 ss brunt sukker
3 ss soyasaus
Ca. 4 ss peanøttsmør
1-2 ts revet, frisk ingefær
Saften av 1 lime
Frisk koriander
Det grønne fra tre vårløk, i tynne skiver
1 halv agurk, i tynne halve skiver
1 spiss, rød paprika, i tynne skiver
2 ss sesamfrø uten skall, forsiktig ristet i ovn på 150 grader til de er gyldne.
Litt knust chili hvis du vil ha det sterkt.
Kok spaghettien og vær veldig nøye med å ikke overkoke. Heller et par minutter for lite enn for mye. Skyll med kaldt vann og la renne av i et dørslag. Ha dem tilbake i kjelen, tilsett 1 ss sesamolje og bland godt. Tilsett 1 ss sesamolje, hvitløksoljen, riseddik, brunt sukker, soyasaus, peanøttsmør og ingefær i en liten kjele, og rør sammen mens du varmer forsiktig opp. Det skal såvidt boble et par ganger, så er sausen klar. Ta av platen og la den avkjøle seg mens du kutter opp grønnsakene. Bland sausen inn i spaghettien sammen med saften av lime, og tilsett grønnsaker og koriander til slutt. Dryss over sesamfrø og nyyyyyt!
PS - du kan lage dette med strimlet squash også - enten rå, eller veldig forsiktig dampet i et par minutter.
Nam, det så kjempegodt ut!!
ReplyDelete