Tomtatsaus på lur er gull! De små glassene passer akkurat til en pizza.. |
Trikset er å benytte seg av en enklere form for hermetisering - en som gir mat som er holdbar utenfor kjøleskap, men som ikke krever så mye forholdsregler og arbeid som ordentlig hermetisering.
Så hva er ordentlig hermetisering, og hvorfor funker også den enklere varianten? Kort fortalt er hermetisering en metode som tar livet av alle mikrooganismer i mat, og som sørger for at de ikke kan leve i den ferdige maten. Ved ordentlig hermetisering lager man produkter som holder seg like fine i årevis. Dette gjøres ved å varmebehandle slik at alle bakterier og gjær dør, og å tilføre stoffer som forhindrer at de vokser tilbake. Det krever helt sterile beholdere, kraftig varmebehandling, høyt trykk og mye av stoffer som hemmer bakterievekst. Sukker, salt, syre gjør alle denne jobben, og det er derfor du finner mye av disse i hermetisert mat.
Ved min noe enklere metode får du mat som holder lenge nok utenfor kjøleskap til at du trygt kan ta dem med på tur, og oppbevarer du dem i kjøleskap holder de i månedsvis. Denne metoden egner seg best for mat som er helt eller delvis flytende, og som krever ordentlig koking. Kraft, supper, sauser og gryter er gode kandidater. Noen av mine favoritter er tomatsaus, gulasj, saksuka, ratatouille, suppe av paprika og sellerirot, gulrotcurry, linsesuppe og hønsesuppe. Har jeg noen glass med dette i kjøleskapet, har jeg alltid lave skuldre i sikker viten om at jeg kan lage meg noe å spise på null-komma-svisj.
I tillegg til maten du skal bevare, trenger du en passende mengde glass med lokk, slike du får når du kjøper syltetøy, sylteagurker, oliven osv. Pass på at de har den type lokk som du kan trykke ned på midten for å sjekke at de ikke har vært åpnet. Dette er nemlig din garanti for vakuum i glasset.
Kan du trykke ned midten på lokket, er det riktig type glass |
Lag maten du skal bevare, og sørg for at den er kokende når du skal "hermetisere". Fyll så glassene med glovarmt vann. Har du skikkelig varmt vann i springen kan dette være nok, men skal du ha ekstra lang holdbarhet kan du bruke kokende vann. Dette gjør du både for at glasset ikke skal sprekke, og for å drepe bakterier i glasset. Hell ut vannet fra ett og ett glass, og fyll det helt fullt med mat. Sett på lokket, og sett så glasset opp ned. Det som skjer når du gjør dette, er at det varme innholdet i glasset faller ned i lokket og da dreper varmen eventuelle bakterier som ligger i lokket eller som har falt ned på toppen av innholdet. Bakterier er overalt, i luften og på alle overflater! La glassene stå opp ned og avkjøle seg. Da dannes det vakuum inni glasset fordi kald mat tar mindre plass enn varm mat, og vakuum hindrer bakterievekst. Det blir altså undertrykk i glasset, og dermed skal midten på lokket suges ned om du har fått det til riktig. Noen ganger skjer dette med et høylytt "plopp". Gøy for en matnerd!
La glassene stå opp-ned og avkjøle seg |
Ferdigmat. Hjemmelaget. |
Comments
Post a Comment