Skip to main content

Surdeigsboller av spelt - oh my!!


Jeg er helfrelst på surdeig, og fortsetter å misjonere for en - på alle måter - bedre måte å bake på. Siste eksperiment var surdeigsboller. For en enkel måte å kjøpe seg litt mammapoeng på! Og siden jeg uansett aldri følger oppskrifter, lagde jeg disse ut fra eget hode. De er ikke veldig søte, men jeg synes det er akkurat passe. Ingen klagde på smaken. Tvert imot ble nesten alt fortært med en gang. Ny helgerutine under oppseiling?

Slik gjør du:
Lag en en fordeig av 1 1/2 dl vann, 1 ss surdeigsstarter og ca 150 gram siktet speltmel. La stå og godgjøre seg i noen timer, til du ser det er bobler og liv. Denne sto i ca 4-5 timer.

Til fordeigen tilsetter du:
150 gram sukker
100 gram smeltet, avkjølt smør
250 ml melk (laktosefri for lav FODMAP)
1 ts nymalt kardemomme (ja, du må kjøpe frø!)
Ca 650 gram siktet speltmel
Ca 4 ss rosiner
1 egg til pensling

Tilsett det våte til fordeigen (om smøret er varmt kan du avkjøle det med å ha i melken, et triks for de som ikke gidder å vente!) Tilsett så alt det tørre, men bare halvparten av melet. Rør godt, så sukkeret får løst seg opp, og alt blandet seg godt. Tilsett så mer og mer mel, til du får en fast deig. Sett til heving over natt, eller i løpet av dagen. Den bør stå i minst 10 timer for å få bra effekt av surdeigen. Så er det bare å trille boller og sette til heving, og her gjelder det å være tålmodig. Det skal mye til å heve slike for mye. Når du vil sette dem inn, vent en halvtime til! Pensle med egg, og sett inn i kald ovn (da får du med ekstra etterheving) som du setter på 225 grader. Det tar ca 15-17 minutter med min ovn, men ovner er veldig forskjellige.. Følg godt med etter 15 minutter, og ta dem ut før de tørrsteker og blir for brune.

Slik så deigen ut på morgenen, etter å ha godgjort seg over natt. 
Iben er påfallende hjelpsom når det gjelder bollebaking!
Før heving
Bollene fikk heve i ovnen, med lyset slått på, da blir det lunt og fint. Det tok vel en time.. 

Husk mengdebegrensning hvis du er på lav FODMAP kosthold, siden det er både spelt og rosiner her. Begynn med 1 bolle (det er jo det vanskeligste med hele prosessen ;-) og se om det går bra.

Hvis du lager melkefri mat, kan du lage disse med kokosmelk i stedet for melk, og med kokosolje i stedet for smør.

Comments

  1. Denne oppskriften gir fantastiske boller! Jeg hever de i mange timer etter de er bakt ut. Blir skikkelig store og luftige.

    ReplyDelete
  2. Hvor lenge kan man maks heve dem?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...