Slik gjør du:
Lag en en fordeig av 1 1/2 dl vann, 1 ss surdeigsstarter og ca 150 gram siktet speltmel. La stå og godgjøre seg i noen timer, til du ser det er bobler og liv. Denne sto i ca 4-5 timer.
Til fordeigen tilsetter du:
150 gram sukker
100 gram smeltet, avkjølt smør
250 ml melk (laktosefri for lav FODMAP)
1 ts nymalt kardemomme (ja, du må kjøpe frø!)
Ca 650 gram siktet speltmel
Ca 4 ss rosiner
1 egg til pensling
Tilsett det våte til fordeigen (om smøret er varmt kan du avkjøle det med å ha i melken, et triks for de som ikke gidder å vente!) Tilsett så alt det tørre, men bare halvparten av melet. Rør godt, så sukkeret får løst seg opp, og alt blandet seg godt. Tilsett så mer og mer mel, til du får en fast deig. Sett til heving over natt, eller i løpet av dagen. Den bør stå i minst 10 timer for å få bra effekt av surdeigen. Så er det bare å trille boller og sette til heving, og her gjelder det å være tålmodig. Det skal mye til å heve slike for mye. Når du vil sette dem inn, vent en halvtime til! Pensle med egg, og sett inn i kald ovn (da får du med ekstra etterheving) som du setter på 225 grader. Det tar ca 15-17 minutter med min ovn, men ovner er veldig forskjellige.. Følg godt med etter 15 minutter, og ta dem ut før de tørrsteker og blir for brune.
Slik så deigen ut på morgenen, etter å ha godgjort seg over natt. |
Iben er påfallende hjelpsom når det gjelder bollebaking! |
Før heving |
Bollene fikk heve i ovnen, med lyset slått på, da blir det lunt og fint. Det tok vel en time.. |
Husk mengdebegrensning hvis du er på lav FODMAP kosthold, siden det er både spelt og rosiner her. Begynn med 1 bolle (det er jo det vanskeligste med hele prosessen ;-) og se om det går bra.
Hvis du lager melkefri mat, kan du lage disse med kokosmelk i stedet for melk, og med kokosolje i stedet for smør.
Denne oppskriften gir fantastiske boller! Jeg hever de i mange timer etter de er bakt ut. Blir skikkelig store og luftige.
ReplyDeleteHvor lenge kan man maks heve dem?
ReplyDelete