Ikke helt autentisk Pad Thai med laks. Nam! |
Et utvalg av det du trenger - blir sulten bare av å se på! |
Pad Thai kan bare smake helt autentisk hvis den blir tilberedt på gata i Thailand i en diger wok som er godt innsauset etter år og dag med chili, lime, fiskesaus og sukker i skjønn forening. Men det smaker jammen ikke feil dette, heller! Thaimat handler om å finne den rette balansen mellom surt, søtt, sterkt og salt, og da er du nesten i mål. Sesamolje og koriander gjør det hele perfekt. Denne oppskriften er med laks (ikke helt typisk Thai det da), men du kan gjøre akkurat det samme med strimler av kylling. Den funker også supert som vegetar.
Pad Thai med laks (2 porsjoner)
Ca 200 gram laks av god kvalitet, uten skinn
Ca 200 gram risnudler - brede og flate
Saften av 1 lime + limebåter til servering
1-2 chili i tynne skiver, eller 1-2 ts sambal oelek
1 ss sukker
1 ts sesamolje
2 ss fiskesaus
En neve hakkede peanøtter
En neve hakket, frisk koriander + ekstra til servering
2-3 vårløk, bruk det grønne og kutt i tynne skiver.
(Den hvite, nederste delen kan du sette i en potte med jord, så vokser det grønne tilbake!)
2 ss kokosolje
2 ss hvitløksolje
2 egg, vispet
1/2 pose bønnespirer (kan sløyfes)
Vil du øke mengden grønnsaker, kan du tilsette noen finsnittede grønnsaker.. Her brukte jeg gulrøtter (julienne) og rødkål i tynne strimler
Legg nudlene i en form, og hell over kokende vann. La stå og mykne mens du forbereder resten.
Lag saus ved å riste sammen limesaft, chili/sambal oelek, sukker, sesamolje og fiskesaus i et glass med lokk.
Gjør klart urter/vårløk, peanøtter og evt strimlede grønnsaker samt vispede egg. Sett til side.
Skjær laksen i tynne skiver. Stek i 1 ss hvitløksolje og 1 ss kokosolje til bitene er gyldne. Sett til side.
Hell vannet av nudlene, og sjekk at de er så myke at de nesten er spiseklare. (Hvis ikke må du gjenta prosessen med kokende vann)
Finn frem en dyp gryte, gjerne en jerngryte, eller en wok. Smelt resten av kokos- og hvitløksoljen på middels varme, og ha i de piskede eggene. Tilsett nudlene, og skyv dem rundt i eggene så de stivner og setter seg på nudlene. Tilsett sausen og bland godt. Tilsett deretter de strimlede grønnsakene, bønnespirer, koriander og vårløk. La det bli gjennomvarmt. Tilsett laks, og servér med litt ekstra limebåter til og koriander på toppen. Jeg pleier å sette frem sambal oelek, lime, fiskesaus og sesamolje på bordet, så kan alle finne sin perfekte kombo.
Comments
Post a Comment