Skip to main content

Pad Thai med laks

Ikke helt autentisk Pad Thai med laks. Nam! 
Et utvalg av det du trenger - blir sulten bare av å se på! 
Pad Thai kan bare smake helt autentisk hvis den blir tilberedt på gata i Thailand i en diger wok som er godt innsauset etter år og dag med chili, lime, fiskesaus og sukker i skjønn forening. Men det smaker jammen ikke feil dette, heller! Thaimat handler om å finne den rette balansen mellom surt, søtt, sterkt og salt, og da er du nesten i mål. Sesamolje og koriander gjør det hele perfekt. Denne oppskriften er med laks (ikke helt typisk Thai det da), men du kan gjøre akkurat det samme med strimler av kylling. Den funker også supert som vegetar. 

Pad Thai med laks (2 porsjoner)

Ca 200 gram laks av god kvalitet, uten skinn
Ca 200 gram risnudler - brede og flate
Saften av 1 lime + limebåter til servering
1-2 chili i tynne skiver, eller 1-2 ts sambal oelek
1 ss sukker
1 ts sesamolje
2 ss fiskesaus
En neve hakkede peanøtter
En neve hakket, frisk koriander + ekstra til servering
2-3 vårløk, bruk det grønne og kutt i tynne skiver.
(Den hvite, nederste delen kan du sette i en potte med jord, så vokser det grønne tilbake!)
2 ss kokosolje
2 ss hvitløksolje
2 egg, vispet
1/2 pose bønnespirer (kan sløyfes)
Vil du øke mengden grønnsaker, kan du tilsette noen finsnittede grønnsaker.. Her brukte jeg gulrøtter (julienne) og rødkål i tynne strimler


Legg nudlene i en form, og hell over kokende vann. La stå og mykne mens du forbereder resten.








Lag saus ved å riste sammen limesaft, chili/sambal oelek, sukker, sesamolje og fiskesaus i et glass med lokk.








Gjør klart urter/vårløk, peanøtter og evt strimlede grønnsaker samt vispede egg. Sett til side.










Skjær laksen i tynne skiver. Stek i 1 ss hvitløksolje og 1 ss kokosolje til bitene er gyldne. Sett til side.





Hell vannet av nudlene, og sjekk at de er så myke at de nesten er spiseklare. (Hvis ikke må du gjenta prosessen med kokende vann)

Finn frem en dyp gryte, gjerne en jerngryte, eller en wok. Smelt resten av kokos- og hvitløksoljen på middels varme, og ha i de piskede eggene. Tilsett nudlene, og skyv dem rundt i eggene så de stivner og setter seg på nudlene. Tilsett sausen og bland godt. Tilsett deretter de strimlede grønnsakene, bønnespirer, koriander og vårløk. La det bli gjennomvarmt. Tilsett laks, og servér med litt ekstra limebåter til og koriander på toppen. Jeg pleier å sette frem sambal oelek, lime, fiskesaus og sesamolje på bordet, så kan alle finne sin perfekte kombo.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs