Skip to main content

Hjemmelaget "nugatti"

På grovt surdeigsbrød av spelt..
Mmmmmm - sjokoladepålegg!
Min største inspirasjon og mitt største forbilde innen matens verden, mat-guruen Micheal Pollan, er ikke mest kjent for å lage mat. Han er derimot kjent for å lage gode regler for hvordan vi bør spise, og hvordan vi skal forholde oss til den massive påvirkningen fra markedsføringen av usunn mat. Han samler enkle, lett forståelige regler vi kan lage for oss selv, slik at vi automatisk velger sunne matvarer og begrenser bruken av de usunne - dersom vi følger dem. Reglene er oppsummert i boken Food rules - an eater's manual. Hvis alle bare fulgte disse reglene, kunne vi helt slutte å diskutere om det er innafor å spise bananer, eller om det er mettet fett eller sukker som er syndebukken.. og alle hadde vært sunne og friske og glade. En av reglene jeg har mest sans for er regel nummer 39:

"Spis så mye junk-food du vil, bare du lager den selv"

Det er like enkelt som det er genialt. Alle som har prøvd å lage pommes frites selv, skjønner at dette trikset fungerer. Det gidder man ikke særlig ofte. Så da jeg på tampen av frokosten her i helgen fikk så skrekkelig lyst på sjokoladepålegg, var det bare å gå igang. Belønningen var formidabel. Som bonus oppfylte dette ennå flere av Pollans leveregler, nummer 5 og 6:

"Hold deg unna produkter som inneholder mer enn 5 ingredienser" og "Hold deg unna produkter som har sukker som en av de tre første ingrediensene"  

Det er gøy å se at jeg kan lage sjokoladepålegg med 3-4 ingredienser der Stabburet trenger 8. Kjøpe-nugatti har sukker som første ingrediens, og bare 7 % hasselnøtter. I denne er det 50/50 med hasselnøtter og mørk sjokolade, som har lite sukker tilsatt. Da er det helt innafor. Og ingen klagde på søtsmaken - tvert imot steg jeg for et øyeblikks skyld skyhøyt på popularitetskurven i heimen.

Hjemmelaget sjokonøttepålegg -  (melkefritt og lav FODMAP)

150 gram hasselnøtter. 
150 gram mørk sjokolade, 70% kakao 
75 gram kokosolje
1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)

Ristede hasselnøtter, med det meste av skallet gnidd av

Sett ovnen på 150 grader, og rist hasselnøttene i ovnen i ca 20-25 minutter til skallet sprekker og de har blitt lett gyldne. I mellomtiden smelter du kokosoljen over svak varme, og smelter sjokoladen ned i oljen. Rør godt til du har en jevn masse. Ha nøttene over i et rent kjøkkenhåndkle, og gni utenpå så skallet løsner. Kast skallet. Kjør nøttene i kjøkkenmaskin, til de ser ut som peanøttsmør. Tilsett litt av sjokolademassen, og kjør videre så du får en jevn, fin konsistens på alle nøttene. Tilsett resten av sjokoladeblandingen, og kjør til det blir en jevn masse. Ha over på små, rene glass eller bokser med lokk. Sett i kjøleskap til det stivner, ta ut et og ett glass etterhvert som du bruker dem og la stå i romtemperatur så det er smørevillig. Smør tykt på og kos deg. 


Obs - hvis du fant denne oppskriften fordi du er på lav FODMAP kosthold,  husk at hasselnøtter har mengdebegrensning på ca 15 gram i streng fase. Så spis det på brødskiva, og ikke med skje ;-)

Comments

  1. Den ser super god og enkel ut! Gruner allergi er hasselnøtter ikke aktuelle, er det annen type nøtt som kunne passet istede? Takk for at du deler så mye og samtidig lett fordøyelig kunnskap!

    ReplyDelete
  2. Tusen takk for oppskrift. Og ellers masse god opplysning om ultraprossesert mat og matvareindustrien. Har fått meg mange tankevekker etter jeg begynte å følge deg, etter å ha hørt på podcasten om ultraprossesert mat som Emilie Nereng hadde med deg som gjest. Har vært opptatt av å spise sunt lenge, og lager så mye jeg kan selv, og det å følge deg gjør meg ennå bedre rustet til å velge mat som er bra for kroppen. Så tusen takk for masse god inspirasjon:)
    Mvh Kathrine

    ReplyDelete
  3. Hei. Hva slags sjokolade bruker du? Kjøpte øko sjokolade på butikken 70%, men denne meg tenkte jo ikke over at det er sukker i den.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs