Skip to main content

Kylling laksa - en svipptur til Sørøst-Asia



Denne oppskriften hadde jeg hatt liggende på en fane i nettleseren min i en liten evighet, og da jeg endelig fikk somlet meg til å lage den skjønte jeg at jeg var kommet i mål. Dette er smaken jeg har lett etter! Smaken som tar meg med på en mental reise tilbake til Sørøst-Asia. Jeg skjønte også at den hemmelige ingrediensen er peanøttsmøret. Det er det som gjør hele forskjellen og som sammen med alle de andre smakene skaper fest i kjeften på en regntung norsk høstkveld.

Det finnes utallige varianter av denne suppa der ute, og du kan lage den så komplisert du bare vil. Noen har 40 ingredienser og krever tre panner og to kjeler, og ting som skal bakes i ovn og reduseres i evigheter. Dette er en hurtigløsning som ble sånn fordi jeg ikke fulgte oppskriften, og til det å være, er den jammen ganske spektakulært god. Den er basert på denne oppskriften, og selv om den er tilpasset et kosthold med lav FODMAP trenger du ikke være komplisert i kosten for å like denne.

Jeg passet på å lage laksaen etter at jeg hadde laget langstekt kylling, for da hadde jeg både kraft og ferdig stekt kyllingkjøtt til overs. Du kan selvsagt bruke buljongterning og biter av kyllingfilét (jeg anbefaler lårfilét, smaker mye bedre) eller ferdig stekt kyllingkjøtt også. Bruker du rått kjøtt, må det koke i fem minutter, bruker du ferdig kjøtt, kan det has i til slutt.

Kylling laksa (2 personer)


3 stilker sitrongress, skrell av noen lag, og hakk det hvite i tynne ringer
1 liten "tommel" ingefær, grovhakket
1 ss peanøttsmør, glatt type
2 ss hvitløksolje (evt 2 grovhakkede hvitløksfedd)
1 ts sesamolje (kan sløyfes, men det blir ikke det samme)
1-2 røde chili, fjern frøene og grovhakk
1 boks kokosmelk (ikke light)
5 dl kyllingkraft
Ca 1-2 ss thai fiskesaus
1-2 ts brunt sukker
1 lime i båter
Halvparten av det grønne fra en bunt vårløk, kuttet i tynne ringer
1 pose bønnespirer
Ca 300 gram kyllingkjøtt, i tynne strimler
Frisk koriander
Thai basilikum hvis du har

Min geniale, lille "miniprep" kjøkkenmaskin.. 
Først skal man egentlig kjøre sitrongress, chili, olje, ingefær og peanøttsmør i en kjøkkenmaskin og lage en pasta. Hos meg ble klarte ikke maskinen å blande dette, så jeg måtte ha i litt av kokosmelken. Da ble det ingen pasta, men en slags suppe. Dermed utgikk punkt nummer to, som var å steke pastaen. Jeg blandet suppa med kokosmelk og kraft og kokte opp, deretter tilsatte jeg fiskesaus og sukker, klemte over en masse limesaft og sjekket at det smakte bra. Jeg overså fullstendig at oppskriften inneholdt gurkemeie, så min er uten. Jeg så heller ingen grunn til å koke dette noe særlig, så jeg tilsatte kylling og lot denne bli varm før jeg helte opp en diger porsjon som jeg toppet med masse vårløk, bønnespirer og frisk koriander. Mens jeg spiste googlet jeg rundt på andre oppskrifter og så at de fleste har sesamolje. En liten dæsj med det på toppen på toppen, ja - det smakte godt. Etter at jeg var ferdig med å spise, innså jeg at grunnen til at jeg skulle lage laksa idag var jo at thai-basilikumen hadde vokst seg stor i vinduskarmen. Da ble det supperester til kvelds, _med_ thaibasilikum. Veien blir til mens man går. Jeg tror jeg er i mål nå. God suppe!

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...