Skip to main content

Urtesalt!


Er du også en sånn som elsker å kjøpe krydderurter til å plante ute? Men som glemmer dem litt så snart de står der i potten eller i kjøkkenhagen? Hver gang jeg ser de flotte urtene som vokser der ute tenker jeg at jeg burde brukt dem mye mer. Nå har jeg funnet ut hvordan jeg kan ta vare på de gode smakene før kulda setter inn og urtene visner - jeg lager urtesalt!  

Urtesalt er ikke noe ny oppfinnelse, og jeg fant mange oppskrifter på nettet jeg lot meg inspirere av. Man kan blande og sette sammen i utallige kombinasjoner, her er det bare fantasien og preferansene som setter grenser. Jeg har foreløpig laget urtesalt av gressløk og av rosmarin, og begge ble like bra. 

Slik gjør du: 

Ha et par gode never av den urten du vil bruke i en kjøkkenmaskin sammen med ca. 2 dl havsalt. Kjør til det blir en godt blandet masse. Det er litt vanskelig å angi nøyaktig mengde urter, for det er ingen fasit her. Jo mer urter, jo sterkere smak. Men om ikke blandingen blir irrgrønn når du har kjørt den i maskinen, har du nok brukt litt lite. 

Spre deretter blandingen på et bakepapir, og sett til tørk i ovnen på 50-60 grader varmluft. Det skal bare tørke, ikke brunes. Det tar en god del timer, litt avhengig av hvor våt saltblandingen blir. Urtesalt med tørrere urter, som rosmarin, blir raskere ferdige enn for eksempel gressløk. 

Når det er helt tørt, har du det tilbake i kjøkkenmaskinen og kjører på nytt til fint, grønt salt.

Bruk urtesaltet på alt som blir bedre med salt. Smaker fantastisk på surdeigsbrød med smør - som tilbehør til supper eller gryter. Dryss på eggerøre, grillet kjøtt, bakt fisk eller på salater - det er bare fantasien som setter grenser. 

Rosmarinsalt på langstekt ribbe av dielam var godt, for å si det forsiktig. Ribbe av dielam fikk jeg via REKO-ringen. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs