Er du også en sånn som elsker å kjøpe krydderurter til å plante ute? Men som glemmer dem litt så snart de står der i potten eller i kjøkkenhagen? Hver gang jeg ser de flotte urtene som vokser der ute tenker jeg at jeg burde brukt dem mye mer. Nå har jeg funnet ut hvordan jeg kan ta vare på de gode smakene før kulda setter inn og urtene visner - jeg lager urtesalt!
Urtesalt er ikke noe ny oppfinnelse, og jeg fant mange oppskrifter på nettet jeg lot meg inspirere av. Man kan blande og sette sammen i utallige kombinasjoner, her er det bare fantasien og preferansene som setter grenser. Jeg har foreløpig laget urtesalt av gressløk og av rosmarin, og begge ble like bra.
Slik gjør du:
Ha et par gode never av den urten du vil bruke i en kjøkkenmaskin sammen med ca. 2 dl havsalt. Kjør til det blir en godt blandet masse. Det er litt vanskelig å angi nøyaktig mengde urter, for det er ingen fasit her. Jo mer urter, jo sterkere smak. Men om ikke blandingen blir irrgrønn når du har kjørt den i maskinen, har du nok brukt litt lite.
Spre deretter blandingen på et bakepapir, og sett til tørk i ovnen på 50-60 grader varmluft. Det skal bare tørke, ikke brunes. Det tar en god del timer, litt avhengig av hvor våt saltblandingen blir. Urtesalt med tørrere urter, som rosmarin, blir raskere ferdige enn for eksempel gressløk.
Når det er helt tørt, har du det tilbake i kjøkkenmaskinen og kjører på nytt til fint, grønt salt.
Bruk urtesaltet på alt som blir bedre med salt. Smaker fantastisk på surdeigsbrød med smør - som tilbehør til supper eller gryter. Dryss på eggerøre, grillet kjøtt, bakt fisk eller på salater - det er bare fantasien som setter grenser.
![]() |
Rosmarinsalt på langstekt ribbe av dielam var godt, for å si det forsiktig. Ribbe av dielam fikk jeg via REKO-ringen. |
Comments
Post a Comment