Med ferdig miks på flaske lager du glühwein i en fei! |
Er ikke du heller noe glad i tomtegløgg? Altfor søt og med en ubestemmelig smak av manglende finesse. Glühwein, derimot, er etter min mening noe av det beste som har kommet ut av det germanske kjøkken, og noe av det jeg koser meg skikkelig med i førjulstida. Her får du oppskriften på en ferdig miks du kan ha stående i kjøleskapet, og som gjør at du kan lage glühwein like kjapt som tomtegløgg fra flaske.
Glühwein miks
Du trenger:
5 dl vann
4-5 ss mørk sirup (kan bruke sukker også, redusér med minst en ss)
20 nellikspiker
3 kanelstenger
10 stjerneanis
1 ts kardemommefrø (kan sløyfes)
Skallet (grovriv på rivjern) og saften av 1 økologisk appelsin
(seriøst, du må ikke finne på å putte konvensjonell appelsin i mat - de er verstinger på sprøyting)
Bland alt sammen og kok opp. La småkoke i ca. 10 minutter mens du rører av og til. Da lukter det fantastisk på kjøkkenet ditt, og miksen er klar for siling. Sil vekk alt av krydder og appelsinskall. Fyll et glass eller en tom flaske med kokende vann, tøm ut vannet og ha den varme miksen over i flasken. La den avkjøle før du setter den i kjøleskapet.
Å tilberede glühwein:
Rist flasken, og bland 1 del glühwein miks med 3 deler tørr rødvin. Varm opp i kjele eller i mikro, men pass på at det ikke koker.
PS - det går sikkert fint an å lage den i alkoholfri variant, enten med å bruke alkoholfri rødvin eller med eplejuice av bra kvalitet (ikke fra konsentrat).
I følge min østerrikske mann kan glühwein kun nytes ute i snø og kulde. Jeg er helt uenig! Kryp opp i sofaen med en god bok, og nyt smaken av ekte vare! |
Comments
Post a Comment