Skip to main content

Glühwein! (gløggens beseirer)


Med ferdig miks på flaske lager du glühwein i en fei! 
Er ikke du heller noe glad i tomtegløgg? Altfor søt og med en ubestemmelig smak av manglende finesse. Glühwein, derimot, er etter min mening noe av det beste som har kommet ut av det germanske kjøkken, og noe av det jeg koser meg skikkelig med i førjulstida. Her får du oppskriften på en ferdig miks du kan ha stående i kjøleskapet, og som gjør at du kan lage glühwein like kjapt som tomtegløgg fra flaske. 



Glühwein miks

Du trenger:
5 dl vann
4-5 ss mørk sirup (kan bruke sukker også, redusér med minst en ss)
20 nellikspiker
3 kanelstenger
10 stjerneanis
1 ts kardemommefrø (kan sløyfes)
Skallet (grovriv på rivjern) og saften av 1 økologisk appelsin
(seriøst, du må ikke finne på å putte konvensjonell appelsin i mat - de er verstinger på sprøyting)

Bland alt sammen og kok opp. La småkoke i ca. 10 minutter mens du rører av og til. Da lukter det fantastisk på kjøkkenet ditt, og miksen er klar for siling. Sil vekk alt av krydder og appelsinskall.  Fyll et glass eller en tom flaske med kokende vann, tøm ut vannet og ha den varme miksen over i flasken. La den avkjøle før du setter den i kjøleskapet.

Å tilberede glühwein:
Rist flasken, og bland 1 del glühwein miks med 3 deler tørr rødvin. Varm opp i kjele eller i mikro, men pass på at det ikke koker.

PS - det går sikkert fint an å lage den i alkoholfri variant, enten med å bruke alkoholfri rødvin eller med eplejuice av bra kvalitet (ikke fra konsentrat).

I følge min østerrikske mann kan glühwein kun nytes ute i snø og kulde. Jeg er helt uenig! Kryp opp i sofaen med en god bok, og nyt smaken av ekte vare!

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs