Når spiste du egentlig hval sist? Denne supre råvaren har nesten gått i glemmeboken i vårt kosthold, meg selv inkludert, men etter at vi deltok på et av de supre matlagingskursene som Geitmyra Matkultursenter for barn holder for familier, kom hvalen igjen til sin rett her hos oss. Og det på en litt overraskende måte. For jeg hadde ikke funnet på å lage ceviche av hval selv, og jeg hadde aldri trodd at hval er best nesten helt rå. Men det er den altså, og den er helt nydelig som ceviche. Så nydelig at jeg forspiste meg. Etter dette har jeg laget ceviche av hval flere ganger, og overbevist flere skeptiske noviser. Prøv du og, da vel!
Ceviche av hval (til 4 personer som forrett eller en liten kveldssnack)
Du trenger:
Ca. 200 gram hvalbiff
Saften av 2 store sitroner
En halv avokado i små terninger og/eller 1 gulrot kuttet til julienne og/eller 1/3 agurk i tynne staver
Det grønne av 2 vårløk
1-2 røde chili (ettersom hvor sterkt du liker det) i tynne ringer
Ca. 2 ss hvitløksoljeCa. 2 ss ekstra virgin olivenolje
Generøst med frisk koriander
Salt og pepper
Ristede sesamfrø
Slik gjør du:
Vask sitronene godt og press saften ned i en bolle. Skjær hvalbiffen i tynne, tynne skiver, legg dem i sitronsaften og la stå mens du forbereder resten. I motsetning til andre typer ceviche trenger ikke denne varianten å ligge lenge i sitronsaften, ca. 10 minutter holder. Sitronsaften "koker" nå fisken, og endrer proteinene slik at strukturen blir mer mør. Hell av sitronsaften og tilsett avokado, gulrot, agurk, chili samt oljer (du kan også bruke bare olivenolje) og koriander. Bland godt, og smak til med salt og pepper. Ikke vær kjip på saltet, det får frem smaken, men prøv deg frem! Strø på godt med sesamfrø - litt sesamolje på toppen kan også gjøre susen - og la deg overraske over at (nesten) rå hval kan smake så fortryllende godt.
Hval er i sesong tidlig på sommeren, men du finner den i frysedisken året rundt. Og, ja - bestanden er bærekraftig, og vi fanger bare en liten del av del av kvoten.
PS: Vil du begynne med en mer klassisk variant av ceviche? Her finner du oppskrift på en med fisk eller skjell.
Hvalbiff - nytes best rå! |
Comments
Post a Comment