Skip to main content

Ceviche av hval

Når spiste du egentlig hval sist? Denne supre råvaren har nesten gått i glemmeboken i vårt kosthold, meg selv inkludert, men etter at vi deltok på et av de supre matlagingskursene som Geitmyra Matkultursenter for barn holder for familier, kom hvalen igjen til sin rett her hos oss. Og det på en litt overraskende måte. For jeg hadde ikke funnet på å lage ceviche av hval selv, og jeg hadde aldri trodd at hval er best nesten helt rå. Men det er den altså, og den er helt nydelig som ceviche. Så nydelig at jeg forspiste meg. Etter dette har jeg laget ceviche av hval flere ganger, og overbevist flere skeptiske noviser. Prøv du og, da vel! 

 

Ceviche av hval (til 4 personer som forrett eller en liten kveldssnack)

Du trenger:
Ca. 200 gram hvalbiff
Saften av 2 store sitroner  
En halv avokado i små terninger og/eller 1 gulrot kuttet til julienne og/eller 1/3 agurk i tynne staver
Det grønne av 2 vårløk
1-2 røde chili (ettersom hvor sterkt du liker det) i tynne ringer
Ca. 2 ss hvitløksolje
Ca. 2 ss ekstra virgin olivenolje
Generøst med frisk koriander
Salt og pepper
Ristede sesamfrø

Slik gjør du:
Vask sitronene godt og press saften ned i en bolle. Skjær hvalbiffen i tynne, tynne skiver, legg dem i sitronsaften og la stå mens du forbereder resten. I motsetning til andre typer ceviche trenger ikke denne varianten å ligge lenge i sitronsaften, ca. 10 minutter holder. Sitronsaften "koker" nå fisken, og endrer proteinene slik at strukturen blir mer mør. Hell av sitronsaften og tilsett avokado, gulrot, agurk, chili samt oljer (du kan også bruke bare olivenolje) og koriander. Bland godt, og smak til med salt og pepper. Ikke vær kjip på saltet, det får frem smaken, men prøv deg frem! Strø på godt med sesamfrø - litt sesamolje på toppen kan også gjøre susen - og la deg overraske over at (nesten) rå hval kan smake så fortryllende godt.

Hval er i sesong tidlig på sommeren, men du finner den i frysedisken året rundt. Og, ja - bestanden er bærekraftig, og vi fanger bare en liten del av del av kvoten. 

PS: Vil du begynne med en mer klassisk variant av ceviche? Her finner du oppskrift på en med fisk eller skjell.

Hvalbiff  - nytes best rå! 

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...