Skip to main content

Sommerkålsalat med asiatisk vri


Endelig er det sommer i Norge og det betyr masse deilig sesongmat! Selv om jeg spiser kål året rundt og synes faktisk dette er en av de grønnsakene som holder seg best gjennom året, er det lite som kan måle seg med ny sommerkål der den ligger i butikken, frisk og grønn og sprø og smakfull. Kål er undervurdert, billig, supersunt og knakende godt. Her får du et herlig påskudd til å spise mer av den! Oppskriften har jeg komponert selv, inspirert av noe fortryllende godt jeg fikk på vietnamesisk restaurant. Det er kombinasjonen av mynte, koriander, vårløk og lime som lager magi her. Nam, nam!

Asiatisk sommersalat med nykål - til 4 pers

1/2 hode nykål, kuttet i tynne strimler
1 hode hjertesalat, i tynne strimler
2 gulrøtter, julienne eller tynne staver
1/2 agurk, julienne eller tynne staver (skjær bort det myke frølaget i midten, kan mumses mens du jobber)
1/2 neve mynte, finhakket
1 neve frisk koriander, hakket
Det grønne fra 3 vårløk (evt. gressløk), i tynne ringer
1 rød chili i tynne ringer, (med eller uten frø - etter preferanse for sterk mat)
1 neve peanøtter, grovhakket

Dressing:
2 ss riseddik
Saften av 1 lime
1 ss thai fiskesaus (eller salt etter smak)
2 ts sukker

Rist sammen alle ingrediensene til dressing i et lite glass med lokk. Bland alle grønnsakene og urtene  i en bolle, og hell dressingen over. Bland godt. Strø over peanøtter til slutt. Passer som et eget måltid i varmen, eller som nydelig tilbehør til grillmat.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs