Skip to main content

Terapeutiske fudgy browniebiter - lav FODMAP


Vi som lever med et restriktivt kosthold må forholde oss til begrensninger hver dag. Ofte blir man gjenstand for kommentarer som "Stakkars deg, kan du ikke spise kake, du". Jeg har for lengst sluttet å bry meg om at noen får spise noe jeg ikke får. For jeg kan spise sånt noe om dette, og da trenger jeg ikke mer. Med munnen full av denne fudgy-brownie-kaken føler jeg meg langt fra begrenset - jeg føler meg privilegert. Og du, det er lov å spise junk bare man lager det selv! Helt sant!

Browniebiter

2 store egg
200 gram mørk sjokolade (70%)
150 gram sirup
100 gram kviteseidsmør (eller vanlig)
50 gram kokosmelk
50 gram kokosmel

Sett ovnen på 170 grader. Kle en liten springform eller en liten langpanne med bakepapir. Hakk all sjokoladen. Smelt smør på svak varme, ta kjelen av platen og tilsett sirup og halvparten av sjokoladen. Rør godt til sjokoladen er smeltet. Pass på at kjelen ikke er særlig varm lenge før du tilsetter eggene etter etter ett, og visper dem godt inn. Da skal du se at røren blir tykk. Tilsett nå halvparten av den resterende sjokoladen. Tilsett kokosmelk og kokosmelk, og hell røren i formen. Dryss det siste av sjokoladen på toppen. Stek nederst i ovnen i 30 min. Da er den fortsatt helt skjelven på midten. Slå av varmen og la den stå på ettervarmen til ovnen er kald. Da bør den være fast. La avkjøle, og sett så i kjøleskap. Når den er avkjølt kan du skjære den i ruter og gi etter for opparbeidet kakeappetitt. Smaker ennå bedre med espresso til.

Sjokoladen på toppen smelter ned i kaken...



Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...