Mens vi venter på skreien, er klippfisk en flott råvare å utforske. Og det beste stedet å starte er bacalao. "Vanlig" bacalao inneholder løk - det liker ikke magen min. Den har vanligvis også poteter, men jeg liker dem best ved siden av. Jeg fant opp en egen variant, og denne er jo bare mye bedre. Det som overrasket meg mest, var lukten som spredte seg i huset da retten bakte i ovnen. Det luktet fantastisk, ikke av salt fisk i det hele tatt, mer som ost som baker - og det lukter jo helt vanvittig godt! Det smaker også helt utrolig. Ingen grunn til å prøve noen annen oppskrift på bacalao. Dette er festmat!
Synes du det er mye jobb med å vanne ut (men det er jo ikke mye jobb!), så kan du få kjøpt ferdig utvannet klippfisk.
Bacalao (2-3 personer)
1 pakke klippfisk á 400-500 gram. Legg i kaldt vann, skift vann to ganger i døgnet. Vann ut i 1 1/2 døgn. Del opp i biter på 3-4 cm.
1 boks hakkede tomater
3 ss tomatpuré
1 fennikel, i tynne skiver
2 ss hvitløksolje
1 dl sorte, stenfrie oliven
2 dl fiskekraft (Hjemmelaget eller utblandet fiskefond fra Touch of Taste for lav FODMAP)
Grovmalt pepper
Friske urter til servering (basilikum, bladpersille)
Sett ovnen på 125 grader. Bruk en stor gryte, gjerne støpejern, varm opp og ha i hvitløksoljen. Fres fennikel i olje i et par minutter. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, pepper og fiskekraft, og bland godt. Tilsett fisk og oliven, vend forsiktig ned i tomatsausen. Legg på lokk og sett gryten i ovnen i to timer. Hvis du liker sterk mat, tåler denne godt litt sambal oelek, eller bare litt chili pulver. Pynt med frisk basilikum eller bladpersille, og spis med godt surdeigsbrød eller ovnsbakte poteter til.
Comments
Post a Comment