Skip to main content

Paneer (indisk ost) - lett som bare det!

Selvlaget er vellaget!
Inderne er supergode på vegetarmat! Vi har mye å lære av dem om hvordan vi kan få vegetarmaten til å smake fantastisk! En ingrediens som går igjen i indisk vegetarmat er paneer. Paneer er en fersk, halvfast ost som spiller hovedrollen i herlige retter som palak paneer (kalles også saag paneer) og paneer makhani for å nevne noen, men det finnes utallige flere oppskrifter med denne osten.

Palak Paneer - vår yndlingsvegetarmiddag!
Hvis du noen gang er på en skikkelig autentisk indisk restaurant i et eller annet utland der inderne er vesentlig bedre representert enn her (slik at det faktisk er indere som spiser på restauranten), må du se etter paneer uttapam på menyen. Det er et slags "brød" laget av fermenterte linser og ris, og når det er laget med paneer og stekt til perfeksjon er det til å dåne av! Det ble for komplisert å lage for meg, men jeg skal ha for at jeg prøvde.. Jeg holder meg til de mer curry-aktige rettene der osten får erstatte kylling eller annet kjøtt. Paneer er dessverre ikke så lett å få tak i, så ofte er det et godt alternativ å lage den selv, det er forbausende lett og veldig gøy!

Paneer - ca 200 - 250 gram 

1 liter helmelk
1 liter kefir
2 ts salt

Kok opp helmelken, ha i salt og la den stå rett under kokepunktet i ca ti minutter, rør forsiktig. Dette er det vanskeligste, å passe på at det ikke koker over. Bruk en altfor diger kjele, da går det ikke så lett galt. Tilsett så kefiren, og kok opp på nytt. Da skal væsken bli gul, og ostemassen skal begynne å felle ut. Hvis dette ikke skjer, tilsett 1-2 ss bordeddik. Sil av massen, og la den stå og renne av seg i en time eller to, tildekket. Pakk deretter massen inn i et rent osteklede eller kjøkkenhåndkle eller tilsvarende, det viktige er at det ikke har vært vasket med skyllemiddel og parfymert vaskemiddel. Press ut så mye væske du får til, og legg i kjøleskap med noe tungt oppå. Jeg bruker morteren min.. Neste dag er den klar til bruk, men den holder minst en uke hvis den er godt pakket inn.

Slik ser det ut når det skiller seg
Sil av væsken
Legg i press i kjøleskap
Ferdig ost kan oppbevares lenge i kjøleskap

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss ...