 |
Selvlaget er vellaget! |
Inderne er supergode på vegetarmat! Vi har mye å lære av dem om hvordan vi kan få vegetarmaten til å smake fantastisk! En ingrediens som går igjen i indisk vegetarmat er paneer. Paneer er en fersk, halvfast ost som spiller hovedrollen i herlige retter som
palak paneer (kalles også saag paneer) og
paneer makhani for å nevne noen, men det finnes utallige flere oppskrifter med denne osten.
Hvis du noen gang er på en skikkelig autentisk indisk restaurant i et eller annet utland der inderne er vesentlig bedre representert enn her (slik at det faktisk er indere som spiser på restauranten), må du se etter paneer uttapam på menyen. Det er et slags "brød" laget av fermenterte linser og ris, og når det er laget med paneer og stekt til perfeksjon er det til å dåne av! Det ble for komplisert å lage for meg, men jeg skal ha for at jeg prøvde.. Jeg holder meg til de mer curry-aktige rettene der osten får erstatte kylling eller annet kjøtt. Paneer er dessverre ikke så lett å få tak i, så ofte er det et godt alternativ å lage den selv, det er forbausende lett og veldig gøy!
Paneer - ca 200 - 250 gram
1 liter helmelk
1 liter kefir
2 ts salt
Kok opp helmelken, ha i salt og la den stå rett under kokepunktet i ca ti minutter, rør forsiktig. Dette er det vanskeligste, å passe på at det ikke koker over. Bruk en altfor diger kjele, da går det ikke så lett galt. Tilsett så kefiren, og kok opp på nytt. Da skal væsken bli gul, og ostemassen skal begynne å felle ut. Hvis dette ikke skjer, tilsett 1-2 ss bordeddik. Sil av massen, og la den stå og renne av seg i en time eller to, tildekket. Pakk deretter massen inn i et rent osteklede eller kjøkkenhåndkle eller tilsvarende, det viktige er at det ikke har vært vasket med skyllemiddel og parfymert vaskemiddel. Press ut så mye væske du får til, og legg i kjøleskap med noe tungt oppå. Jeg bruker morteren min.. Neste dag er den klar til bruk, men den holder minst en uke hvis den er godt pakket inn.
 |
Slik ser det ut når det skiller seg |
 |
Sil av væsken |
 |
Legg i press i kjøleskap |
 |
Ferdig ost kan oppbevares lenge i kjøleskap |
Comments
Post a Comment