Skip to main content

Middelhavsrisotto - vegetarmat for de kresne!



Denne fikk noen biter av fetaost til pimping - det er bare muligheter..
Jeg har et nyttårsforsett jeg skal holde. Mye mer vegetarmat, og generelt mer bærekraftig mat på middagsbordet. Det fører med seg endel eksperimentering på kjøkkenet, siden jeg nå følger et lav FODMAP kosthold, og siden majoriteten av fiks ferdige vegetaroppskrifter ikke er forenlige med dette. De inneholder nesten uten unntak løk, hvitløk, bønner og andre matvarer som er utelukket for oss med ømfintlige mager.. Det morsomme er at nesten alt kan tilpasses, om man bare er litt kreativ! Visste du at du spiser 1352 dyr i løpet av livet? Jeg har ikke tenkt å bli veganer - jeg mener helt bestemt at det ikke er sunt - men det går an å være en bevisst forbruker. Det tror jeg er sunt..

Risotto er vanligvis laget med utgangspunkt i løk og hvitløk, men ingen kommer til å savne disse i denne nydelige varianten med bakte middelhavsgrønnsaker. Risotto lages med risottoris, som jo egentlig bare er en rundkornet ris. Hvis du ble revet med av førjulstidens priskrig i matvarebutikkene, og i kampens hete rasket med deg litt vel mange pakker grøtris - fortvil ikke! Her er løsningen. Grøtris er perfekt til risotto, og mye billigere, selv uten priskrig. Så kan du heller bruke pengene på å kjøpe en ordentlig parmesan!

Risottoris AKA grøtris
Risotto med bakte middelhavsgrønnsaker (2-3 pers)

200 gram risottoris / grøtris
Ca 5 dl oppvarmet kraft (hjemmelaget uten løk/hvitløk for lav FODMAP)
1-2 dl tørr hvitvin (kan sløyfes, men det blir på ingen måte det samme..)
Hvitløksolje
Smør
1/4 sellerirot i små terninger
1/2 stor eller 1 liten aubergine
20 cherrytomater delt i to
1 generøs neve revet parmesan
Salt og pepper
Paprikapulver
Litt persille til pynt

Risotto er fantastisk godt, og det er ikke vanskelig å lage, men det krever din fulle oppmerksomhet! Det er smart å ha alt klart, ferdig kuttet og revet og fremme før du går igang.

Sett ovnen på grill. Vask og skjær auberginen i tykke ringer som du deler i fire. Ha i en bolle, og ha på salt, pepper, noen ss hvitløksolje og et dryss med paprikapulver. Bland godt, og fordél på et stekebrett med aluminiumsfolie på. Legg også på de halve tomatene med skinnsiden ned, dryss litt salt og pepper på disse også. Sett inn i ovnen, nest øverst, og sett en timer på ca hvert femte minutt så du ikke svir dem. Sjekk jevnlig, og vend auberginebitene når de har fått fin, gylden farge. Skru av ovnen, og flytt brettet helt ned. Slik holder du dem varme hvis grønnsakene er ferdige før risottoen.


Mens grønnsakene baker, smelter du 2 ss smør med 2 ss hvitløksolje i en gryte over middels varme. Tilsett sellerirot og la det surre et par minutter. Tilsett risen, og la den steke et par minutter mens du rører godt så det ikke setter seg fast. Tilsett hvitvin, og la den trekke inn og dampe av før du har på en øse med kraft. Pass på at det ikke blir for varmt, det skal koke veldig forsiktig hele veien. La kraften trekke inn før du har på en ny øse. Fortsett slik til det har gått ca 15-17 minutter, da kan du smake. Ikke glem grønnsakene oppi dette! Riskornene skal være faste, men ikke harde i midten. Når risen er passe al dente, trekker du kjelen av platen, rører inn parmesanen og tilsetter deretter en god klump (Kviteseid)smør og lar denne smelte ned i risen før du blander og smaker til med salt og pepper. Bland forsiktig inn de bakte grønnsakene, og servér med litt persille og et ekstra dryss parmesan på toppen. God, tørr hvitvin til gjør det hele for godt til å være sant.

Comments

Popular posts from this blog

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss