Denne fikk noen biter av fetaost til pimping - det er bare muligheter.. |
Risotto er vanligvis laget med utgangspunkt i løk og hvitløk, men ingen kommer til å savne disse i denne nydelige varianten med bakte middelhavsgrønnsaker. Risotto lages med risottoris, som jo egentlig bare er en rundkornet ris. Hvis du ble revet med av førjulstidens priskrig i matvarebutikkene, og i kampens hete rasket med deg litt vel mange pakker grøtris - fortvil ikke! Her er løsningen. Grøtris er perfekt til risotto, og mye billigere, selv uten priskrig. Så kan du heller bruke pengene på å kjøpe en ordentlig parmesan!
Risottoris AKA grøtris |
200 gram risottoris / grøtris
Ca 5 dl oppvarmet kraft (hjemmelaget uten løk/hvitløk for lav FODMAP)
1-2 dl tørr hvitvin (kan sløyfes, men det blir på ingen måte det samme..)
Hvitløksolje
Smør
1/4 sellerirot i små terninger
1/2 stor eller 1 liten aubergine
20 cherrytomater delt i to
1 generøs neve revet parmesan
Salt og pepper
Paprikapulver
Litt persille til pynt
Risotto er fantastisk godt, og det er ikke vanskelig å lage, men det krever din fulle oppmerksomhet! Det er smart å ha alt klart, ferdig kuttet og revet og fremme før du går igang.
Sett ovnen på grill. Vask og skjær auberginen i tykke ringer som du deler i fire. Ha i en bolle, og ha på salt, pepper, noen ss hvitløksolje og et dryss med paprikapulver. Bland godt, og fordél på et stekebrett med aluminiumsfolie på. Legg også på de halve tomatene med skinnsiden ned, dryss litt salt og pepper på disse også. Sett inn i ovnen, nest øverst, og sett en timer på ca hvert femte minutt så du ikke svir dem. Sjekk jevnlig, og vend auberginebitene når de har fått fin, gylden farge. Skru av ovnen, og flytt brettet helt ned. Slik holder du dem varme hvis grønnsakene er ferdige før risottoen.
Mens grønnsakene baker, smelter du 2 ss smør med 2 ss hvitløksolje i en gryte over middels varme. Tilsett sellerirot og la det surre et par minutter. Tilsett risen, og la den steke et par minutter mens du rører godt så det ikke setter seg fast. Tilsett hvitvin, og la den trekke inn og dampe av før du har på en øse med kraft. Pass på at det ikke blir for varmt, det skal koke veldig forsiktig hele veien. La kraften trekke inn før du har på en ny øse. Fortsett slik til det har gått ca 15-17 minutter, da kan du smake. Ikke glem grønnsakene oppi dette! Riskornene skal være faste, men ikke harde i midten. Når risen er passe al dente, trekker du kjelen av platen, rører inn parmesanen og tilsetter deretter en god klump (Kviteseid)smør og lar denne smelte ned i risen før du blander og smaker til med salt og pepper. Bland forsiktig inn de bakte grønnsakene, og servér med litt persille og et ekstra dryss parmesan på toppen. God, tørr hvitvin til gjør det hele for godt til å være sant.
Comments
Post a Comment