Skip to main content

Matprepping - hvordan gjør man det?

Har du noen ganger lurt på hvordan restaurantkokkenene får til å lage så mye god, forskjellig mat på så kort tid? Svaret er prepping. Kokkene er på plass lenge før restaurantene åpner, og vasker og kutter grønnsaker, frukt og bær, marinerer kjøtt og fisk, renser sopp, lager saus, baker brød, hakker urter.. Men hvorfor snakker jeg om det? Jo - det å preppe maten på forhånd er faktisk svaret på spørsmålet om hvordan vi kan lage mat fra bunnen i en travel hverdag.

Jeg har nettopp vært på Sara Lossius' podcast "Ingefær" og snakket om dette, så jeg synes jeg må dele noen av de tipsene jeg bruker for å få hverdagen til å gå opp uten å basere den på industrimat. Her tar jeg utgangspunktet i en hverdagsmiddag, og viser hvordan jeg samtidig planlegger og prepper flere måltider basert på denne. Middagen var langstekt kylling, noe som var mulig fordi en av oss jobbet hjemme og kunne sette kyllingen i ovnen klokken 11, så den var ferdig klokken 17. Som tilbehør hadde vi ganske enkelt kokt basmatiris og en god, men enkel salat.

Flott salanova salat klar til vask!
Det første trikset å kjøpe flere typer salat, og vaske og dele opp mye på en gang. Har du ikke skaffet deg en salatslynge ennå, er dette første, enkle steg på veien til skikkelig gode salater. Er bladene våte, holder de dårlig. Kjør flere runder med slyngen, til bladene ikke gir fra seg mer vann. Da holder salaten mange dager i kjøleskap, og er klar til spising. Når jeg først er i gang med å vaske og dele opp, fordeler jeg salaten sammen med strimlet gulrot i et par, tre bokser "salatbase" som skal bli til de neste dagers lunsj..


..og til én bolle salat som skal på bordet. Den fikk også kalamata oliven og pinjekjerner. Middagssalaten spiser vi med min elskede balsamico vinaigrette dressing til, som jeg lagde en stor porsjon av en annen kveld jeg drev med matprepping, og som jeg alltid har på lur både hjemme og på jobb.

Middagens salat. Enkelt, men godt.
Olivenene gjør salaten soggy, og pinjekjerner blir bløte om de får ligge på de ferdige salatene. Så oliven og nøtter får bli med på jobb separat. 

Når middagen er fortært, er det kylling igjen. Jeg renser kyllingkjøtt fra beina, og legger i en egen boks til jobbsalaten. Bein og skinn går i kraftgryta, og bidrar til andre gode middager fremover. 

Renset kyllingkjøtt
Jeg tar med meg mitt lille "kit" av salat, nøtter, oliven, kylling og dressing på jobb, og blander det der. Har jeg andre rester i kjøleskapet som kan passe i en salat, får de bli med også. For eksempel syltet rødløk. Simsalabim - tre ferdige jobblunsjer nesten uten ekstra arbeid. Bedre mat, penger spart og null matsvinn. 

Andre tips til godt fyll på en enkel base av salat:
Hardkokte egg og tunfisksalat. Kok gjerne 4-6 stk egg i slengen, da har du til flere måltider. Avkjøl i kaldt vann og skrell eggene med en gang. Da slipper skallet lett og eggene er klare til bruk.

Har du tips du bruker i hverdagen for å fylle den med bedre mat? Del gjerne i kommentarfeltet! 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs