Skip to main content

Sylteagurk - lav FODMAP og lite sukker


Det er nå det skjer, folkens. "Alt" er i sesong, og butikker og markeder bugner av flotte, lokalt produserte matvarer. Da gjelder det å hive seg rundt og få laget sylteagurker mens de er å få tak i. Det er nemlig bare noen få uker i året at jeg finner disse små, litt knudrete agurkene som ikke er så gode å spise rå, men som forvandles til noe helt utenom et vanlige etter et par dager på en velsmakende eddiklake.

Litt av grunnen til at jeg gidder å lage disse selv, er fordi jeg er sur på det høye sukkerinnholdet i de kjøpte agurkene. Jeg er notorisk leser av alle varedeklarasjoner, og synes ikke at sylteagurker skal ha 20% sukker. Det er verken godt eller sunt! Jeg liker mine sylteagurker sprø og salte, sånn som østeuropeerne lager dem.

Når du skal lage sylteagurker trenger du i prinsippet bare agurker, salt og eddik. Alt det andre tilsetter du etter smak, og ettersom hva du har og liker.
Dette trenger du:

Noen rene glass med lokk.
Så mye sylteagurker som du har lyst til å lage. F.eks 1 kilo.
Eddik 7 %
Hele pepperkorn
Havsalt
(Evt. sukker)
Sennepsfrø
Laurbærblad

Det er vanskelig å si hvor mye eddiklake du må lage. Her må du prøve deg frem, for det avhenger av hvor fulle du klarer å fylle glassene med agurker, og hvor mye du skal sylte. Men lager du 1 liter til 1 kilo agurker, har du i hvert fall nok.

Bland 3,5 dl 7 % eddik med 6,5 dl vann, tilsett 3 ss havsalt, 1 ss sukker + trekk fra eller legg til av dette: 1 ts hele pepperkorn, 2 ts hele sennepsfrø, 1-2 laurbærblader + krondill om du liker det. Nellikspiker kan også brukes, og til og med litt stjerneanis er godt! Ha alt i en kjele, kok opp og rør til sukker og salt er løst opp. Hold laken varm.

Vask agurkene godt. Noen av dem er ganske store, da pleier jeg å skjære dem i skiver. Noen er små, da lar jeg dem være hele. Dytt agurkene tett ned i rene glass. Hell på varm lake, sett på lokk og sett glassene opp ned. Når glassene er avkjølt, setter du dem i kjøleskap. Etter et par, tre dager er de klare til å spise.

Sylteagurkene er helt vanvittig gode på leverpostei, og har du ennå ikke prøvd denne tunfisksalaten med sylteagurk i, har du noe utrolig godt i vente. Sylteagurk er også overraskende godt i en vanlig, grønn salat, gjerne sammen med oliven.


PS: Kjøper du eddik essens (35 %) og blander ut, blir det veeeeeldig billig. Kjeminerden i meg ble ekstremt fornøyd over å få ta i bruk denne formelen (V1 x C1 = V2 x C2), der C = konsentrasjon, og V = volum, som jeg faktisk husket utenat fra gamle studiedager.

Comments

  1. Skulle ønske det var en utskrift mulighet på oppskriftene

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs