Skip to main content

Sylteagurk - lav FODMAP og lite sukker


Det er nå det skjer, folkens. "Alt" er i sesong, og butikker og markeder bugner av flotte, lokalt produserte matvarer. Da gjelder det å hive seg rundt og få laget sylteagurker mens de er å få tak i. Det er nemlig bare noen få uker i året at jeg finner disse små, litt knudrete agurkene som ikke er så gode å spise rå, men som forvandles til noe helt utenom et vanlige etter et par dager på en velsmakende eddiklake.

Litt av grunnen til at jeg gidder å lage disse selv, er fordi jeg er sur på det høye sukkerinnholdet i de kjøpte agurkene. Jeg er notorisk leser av alle varedeklarasjoner, og synes ikke at sylteagurker skal ha 20% sukker. Det er verken godt eller sunt! Jeg liker mine sylteagurker sprø og salte, sånn som østeuropeerne lager dem.

Når du skal lage sylteagurker trenger du i prinsippet bare agurker, salt og eddik. Alt det andre tilsetter du etter smak, og ettersom hva du har og liker.
Dette trenger du:

Noen rene glass med lokk.
Så mye sylteagurker som du har lyst til å lage. F.eks 1 kilo.
Eddik 7 %
Hele pepperkorn
Havsalt
(Evt. sukker)
Sennepsfrø
Laurbærblad

Det er vanskelig å si hvor mye eddiklake du må lage. Her må du prøve deg frem, for det avhenger av hvor fulle du klarer å fylle glassene med agurker, og hvor mye du skal sylte. Men lager du 1 liter til 1 kilo agurker, har du i hvert fall nok.

Bland 3,5 dl 7 % eddik med 6,5 dl vann, tilsett 3 ss havsalt, 1 ss sukker + trekk fra eller legg til av dette: 1 ts hele pepperkorn, 2 ts hele sennepsfrø, 1-2 laurbærblader + krondill om du liker det. Nellikspiker kan også brukes, og til og med litt stjerneanis er godt! Ha alt i en kjele, kok opp og rør til sukker og salt er løst opp. Hold laken varm.

Vask agurkene godt. Noen av dem er ganske store, da pleier jeg å skjære dem i skiver. Noen er små, da lar jeg dem være hele. Dytt agurkene tett ned i rene glass. Hell på varm lake, sett på lokk og sett glassene opp ned. Når glassene er avkjølt, setter du dem i kjøleskap. Etter et par, tre dager er de klare til å spise.

Sylteagurkene er helt vanvittig gode på leverpostei, og har du ennå ikke prøvd denne tunfisksalaten med sylteagurk i, har du noe utrolig godt i vente. Sylteagurk er også overraskende godt i en vanlig, grønn salat, gjerne sammen med oliven.


PS: Kjøper du eddik essens (35 %) og blander ut, blir det veeeeeldig billig. Kjeminerden i meg ble ekstremt fornøyd over å få ta i bruk denne formelen (V1 x C1 = V2 x C2), der C = konsentrasjon, og V = volum, som jeg faktisk husket utenat fra gamle studiedager.

Comments

  1. Skulle ønske det var en utskrift mulighet på oppskriftene

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...