Skip to main content

Hoi sin saus - lav FODMAP

 

En skikkelig god saus kan løfte et måltid opp fra en midt-på-treet-opplevelse til en regelrett fest. Den siste i rekken jeg har innført som fast utvalg i kjøleskapet er en slags hoi sin. Det er mulig å kjøpe dem ferdig, men mange har høy FODMAP ingredienser som hvitløk og pasta av svartbønner. Det er mulig å finne lav FODMAP varianter også, men det er med hoi sin som med alt annet. Det man lager selv smaker så utrolig mye bedre. Og har man først fått smaken på det gode, kan man liksom ikke gå tilbake. Dessuten liker jeg min hoi sin med mye smak av sesamolje, og med lime i tillegg. Så det er vel strengt tatt ikke en hoi sin. Men den er skrekkelig god!

Denne sausen kan du bruke til alt som passer med asiatiske smaker. Drypp den på langstekte varianter av kylling eller and eller ribbe, bruk den som dressing til en asiatisk inspirert salat (og kombinér gjerne salaten med langstekt kjøtt for et ordentlig mettende måltid) - eller prøv min nyeste oppdagelse: stekt speilegg i fett (bruk ribbefett om du har), rikelig med frisk koriander og hoi sin saus på toppen. Herrejemini - så godt!      

Til å lage sausen trenger du en liten food processor eller stavmikser går sikkert også bra. Ellers trenger du:

Nesten alt du trenger til sausen..
Hoi sin saus - lav FODMAP

4 ss soyasaus (bruk tamari om du lager glutefri)
2 toppede ss peanøttsmør (kun laget på peanøtter og salt)
2 ss sesamolje
2 ss hvitløksolje (har begynt å importere denne, helt utrolig god! Tåler du hvitløk, bruk det i stedet)
Saften av en halv lime
1 ss risvineddik
1 ss lønnesirup

Ha alle ingrediensene i food prosessoren, og kjør på full guffe til alt er godt blandet. Smak til. Trenger den mer syre, tilsett mer limesaft. Trenger den mer sødme, ha i litt mer lønnesirup. Husk at oppskrifter kun er veiledninger! Ha den ferdige sausen over på en glass med lokk eller en passende flaske, og oppbevar i kjøleskap. Jeg lover deg at den ikke blir glemt der. 

Prøv hoi sin saus som dressing til sommerkålsalat 
Langstekt ribbe med hoi sin saus er digg både kald og varm

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs