Skip to main content

Hoi sin saus - lav FODMAP

 

En skikkelig god saus kan løfte et måltid opp fra en midt-på-treet-opplevelse til en regelrett fest. Den siste i rekken jeg har innført som fast utvalg i kjøleskapet er en slags hoi sin. Det er mulig å kjøpe dem ferdig, men mange har høy FODMAP ingredienser som hvitløk og pasta av svartbønner. Det er mulig å finne lav FODMAP varianter også, men det er med hoi sin som med alt annet. Det man lager selv smaker så utrolig mye bedre. Og har man først fått smaken på det gode, kan man liksom ikke gå tilbake. Dessuten liker jeg min hoi sin med mye smak av sesamolje, og med lime i tillegg. Så det er vel strengt tatt ikke en hoi sin. Men den er skrekkelig god!

Denne sausen kan du bruke til alt som passer med asiatiske smaker. Drypp den på langstekte varianter av kylling eller and eller ribbe, bruk den som dressing til en asiatisk inspirert salat (og kombinér gjerne salaten med langstekt kjøtt for et ordentlig mettende måltid) - eller prøv min nyeste oppdagelse: stekt speilegg i fett (bruk ribbefett om du har), rikelig med frisk koriander og hoi sin saus på toppen. Herrejemini - så godt!      

Til å lage sausen trenger du en liten food processor eller stavmikser går sikkert også bra. Ellers trenger du:

Nesten alt du trenger til sausen..
Hoi sin saus - lav FODMAP

4 ss soyasaus (bruk tamari om du lager glutefri)
2 toppede ss peanøttsmør (kun laget på peanøtter og salt)
2 ss sesamolje
2 ss hvitløksolje (har begynt å importere denne, helt utrolig god! Tåler du hvitløk, bruk det i stedet)
Saften av en halv lime
1 ss risvineddik
1 ss lønnesirup

Ha alle ingrediensene i food prosessoren, og kjør på full guffe til alt er godt blandet. Smak til. Trenger den mer syre, tilsett mer limesaft. Trenger den mer sødme, ha i litt mer lønnesirup. Husk at oppskrifter kun er veiledninger! Ha den ferdige sausen over på en glass med lokk eller en passende flaske, og oppbevar i kjøleskap. Jeg lover deg at den ikke blir glemt der. 

Prøv hoi sin saus som dressing til sommerkålsalat 
Langstekt ribbe med hoi sin saus er digg både kald og varm

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...