Skip to main content

Svarte pannekaker AKA blodpannekaker


Vil du være med helt foran i "mat-bussen"? Der et ønske om å spise mer bærekraftig finner sitt uttrykk gjennom tradisjonelle råvarer og teknikker? Det å være en ansvarlig forbruker åpner nye dører til kunnskap som er i ferd med å gå tapt. Jeg har tidligere skrevet om å spise mer innmat, og om hvordan man kan omgjøre en tradisjonell oppskrift på blodpudding til å passe inn i et kosthold for sarte mager. Her kommer mere blod! Tenk at jeg måtte komme halvveis i livet før jeg gjenoppdaget denne råvaren. Dette er jo en ernæringsmessig jackpot! Denne oppskriften førte faktisk til at jeg ble kontaktet av produksjonsselskapet til Farmen på TV2, og fikk være med Gaute Grøtta Grav og lage blodpannekaker på tv. Veldig moro. Du kan se episoden her. 

Jeg lagde disse pannekakene med utgangspunkt i surdeig, slik at vi med sarte mager også kan spise dem. Det gjør at man må planlegge litt. De som tåler alt, kan lage dem med vanlig mel i stedet.

Vi lagde både vanlige og svarte pannekaker til middag. Våre egne unger var som vanlig livredde mat som ikke er beige, men han som var med hjem på besøk fra barnehagen var ikke det miste skvetten i matveien. Han stappet den ene svarte pannekaken etter den andre inn i gapet, samtidig som han gestikulerte mot fatet og ropte: "Svart! Svart!!" Jeg tror han spiste minst 5 stykker før han måtte gi seg. Blodtørstig matvett til glede for kokkene.

Blodpannekaker med surdeig (ca 8 stk)

På morgenen begynner du med å lage fordeig av 150 gram speltmel, 1,5 dl lunkent vann og 1 ss surdeigsstarter. Bland godt, dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken gjennom dagen.

(Hvis du ikke bruker surdeig, bruker du bare 150 gram vanlig mel, og blander med 1,5 dl vann eller melk. Den ferdige røren bør da stå og svelle 1/2 time før steking)

500 gram blod (en boks fra frysedisken, tint)
50 gram smeltet smør, avkjølt
2-4 ss sukker - kjenn din "sweet tooth"
Et dryss nyrevet muskatnøtt
3 nellikspiker, knust i morter
Frøene fra 5 kardemommebelger
Noen runder med pepperkverna

Bland inn blod, smeltet smør, sukker og krydder i fordeigen (du kan bruke ferdig malte kryddere også). Hvis røren virker veldig tykk, kan du spe med litt melk eller vann til den er passe pannekaketykk.



Stek i litt smør, og spis med det syltetøyet du liker best - blåbær og tyttebær er bra valg. Kalde pannekaker smaker fantastisk med smør og ekte geitost.


Røren funker i vaffeljernet også, og var stor suksess i matboksen. Nam! Sjokoladevafler! 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...