Skip to main content

Pizza med surdeigsbunn - lav FODMAP


Italienernes restemat, og den norske befolkningens sikringskost. Det er ikke til å komme utenom, pizza er digg. Selv om tradisjonell pizza er ensbetydende med trøbbel i tarmen for en med IBS, er det faktisk mulig å gjøre den om til å passe et lav FODMAP kosthold. Det er jo fullt mulig å kjøpe en glutenfri pizzabunn som er innafor restriksjonene, men problemet mitt er at jeg er altfor kresen på smak. Glutenfritt erstatningsmel gir rett og slett ikke god mat.. Velkommen surdeig! Løsningen på det meste av min higen etter bakevarer. Funker til pizzabunn også, så klart. Du må bare planlegge litt, for du må begynne på deigen kvelden før.

Pizzabunn av surdeig  

150 gram finmalt spelt (+ mer til neste dag) 
1 1/2  dl lunkent vann
1 klype salt
Bland sammen, dekk til med plast og la heve over natt, eller i ca 8 timer. 

Etter heving tilsetter du 2 ss olivenolje og deretter tilsetter du litt og litt speltmel og elter inn til deigen blir fast, men ikke hard. Dekk med plast og sett til heving igjen. La den stå til den har hevet til dobbel størrelse, 6-8 timer. Nå kan du lage pizza. Til pizzasaus bruker jeg min lav FODMAP tomatsaus. Den finner du her! Ellers trenger du bare dine favoritt-pizzaingredienser. Jeg liker å bruke en blanding av parmesan og jarlsberg, samt litt grønt fra purre, og god parma skinke. 
Ta deigen ut og sett ovnen maks temperatur, minst 250 grader. Strø et tynt lag mel i bunnen på en langpanne. Kjevle deigen tynt ut på et bakepapir, hvelv over på langpannen. Legg på en tynt lag pizzasaus, og deretter ost. Resten skal på toppen. Stek i 7-10 minutter, følg nøye med, det går fort når det er så varmt.   


Buon appetito!

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs