Skip to main content

Mørk sjokoladekake med arganolje og appelsin



Arganolje har kanskje blitt mest kjent for produkter for hud og år, men det er ingen grunn til å stoppe der. Arganolje finnes til matlaging også, og gjør seg ennå bedre innvortes, spør du meg. Ekte arganolje lages i Marokko, og tradisjonelt er fremstillingsmåten en smule spesiell. Nøttene den lages fra sitter godt gjemt inni noen utrolig seige frukter - nesten umulige å skrelle. Fruktene blir spist av geiter, og nøttene kommer ut like hele bak. Så blir nøttene samlet sammen, ytterskallet fjernes, og nøtten inni ristes for å få frem aromaen før den presses for olje.

Geiter som spiser frukt fra Argantreet
Arganolje har en helt spesiell, nøtteaktig smak og kan løfte matretter opp minst en divisjon. Jeg har lenge hatt lyst til å eksperimentere med denne oljen i baking. Jeg tok utgangspunkt i denne kaken fra Nigella Lawson, trakk fra og la til som jeg pleier. Med det aromatiske og friske bidraget fra appelsinskallet, ble dette en sjokoladekake av en annen verden!

Sjokoladekake med arganolje og appelsin

200 gram sukker
30 gram (jeg anbefaler Valrhona) kakaopulver
1 dl nykokt vann
50 gram smør
50 gram mørk (70%) sjokolade
70 gram arganolje
1/2 ts natron
130 g finmalt speltmel
3 egg
Finrevet skall av 1 økologisk appelsin
1/2 ts salt
Frøene fra 1/2 vaniljestang

Glasur:
1,5 dl fløte
100 gram mørk sjokolade

Gode råvarer er alt!
Sett ovnen på 170 grader. Rør ut kakaopulveret i kokende vann. Smelt smør og rør inn sjokoladen til den smelter. La det avkjøle litt. I mellomtiden kjører du eggene, sukkeret, vaniljefrøene og arganoljen i kjøkkenmaskin (du kan piske for hånd også) til det blir luftig. Bland inn kakaomassen, sjokoladesmøret, appelsinskall og tilsett mel blandet med natron og salt. Kjør til alt er godt blandet. Hell i smurt, liten rund form (20 cm), og stek i 40 minutter. Skru av varmen, og la kaken stå på ettervarmen i ca 20 min.

Glasur: Kok opp fløten, og ta kjelen av platen. Rør inn sjokoladen. Du kan helle den over kaken mens den er varm, eller vente til den avkjøles, da tykner den, og det er lettere å smøre tykt på!

PS - Kaken kan lages melkefri ved å bytte ut smør med kokosolje og fløte med kokosmelk.

Fikk litt hjelp med stylingen her..

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...