Skip to main content

Langstekt geitelår à la Marokko




Geitekjøtt er undervurdert. Geita har blitt utkonkurrert av sin mer kjøttfulle slektning lammet, og du skal lete godt for å finne geitekjøtt i butikkene. Heldigvis finnes det slaktere med yrkesstolthet, og du er herved utfordret. Spis en geit, og slå et slag for dyrevelferd og bærekraft.

Du har kanskje lagt merke til at utvalget av geitoster i butikkene har blitt stadig mer rikholdig. Men - det økende utvalget har en skyggeside. For hver geit som får vokse opp og bli en melkegeit, blir en liten geitebukk tatt av dage rett etter fødselen. Siden etterspørselen etter geitekjøtt er så liten, har bukkene ingen verdi for oppdretterne. Etter endt melketjeneste lider de fleste melkegeiter samme skjebne, og dyrene destrueres eller blir til dyrefôr, siden folk flest verken har tilgang til geitekjøtt, eller kunnskap om hvordan vi tilbereder det. For et sløseri med ressurser, og for en manglende respekt for matens opprinnelse. Bøndene fortviler, men hva skal de gjøre? Det er vi som kan gjøre noe med det - vi kan begynne å spise geit. Men hvordan da, spør du kanskje?

Det har etterhvert gått opp for meg at alle oppskrifter med lam enkelt og greit kan konverteres til geit. Geitelår med hvitløk og rosmarin, geitecurry, geitefrikassé - og hvorfor ikke geitikål? Det er bare muligheter!

En av mine absolutte favorittoppskrifter med lam er tajine, Marokkos "nasjonalrett". Denne oppskriften på geitelår à la Marokko tar i bruk alle de uimotståelige smakskombinasjonene som kjennetegner tajine, og forener dem med geitas uutnyttede potensiale. Se frem til en kulinarisk opplevelse uten dårlig ettersmak fra manglende bærekraft i matproduksjonen.

Geitelår à la Marokko (2-3 sultne)

1 geitelår
2 ss hvitløksolje
2 ss arganolje (kan sløyfes)
1 boks hakkede tomater
1 ts salt
1 ts revet ingefær
2 ts cumin, ristet i tørr panne til de dufter intenst, og knust i morter
1/2 ts nymalt pepper
1 ss tomatpuré
2 ss lønnesirup
En liten klype safran
1/4 ts kanel
Litt tørket chili, eller 1-2 ts sambal oelek - etter preferanse for det sterke
1 god neve skåldede mandler, surret i litt smør med et dryss salt
En god neve frisk koriander til severing

Få slakteren til å lage noen kutt på tvers gjennom beinet, så låret kan puttes i en gryte
Det er synd du ikke kan lukte dette bildet...

Sett ovnen på 125 grader. Legg geitelåret i en jerngryte, eller en ildfast form med lokk. Ha alle ingredienser unntatt geitekjøttet i en liten kjele, og bland godt mens du gir det et forsiktig oppkok. Hell sausen over geitekjøttet, og sett formen i ovnen. Nå kan du glemme den i 5-6 timer, i hvert fall i teorien. I praksis går du allerede og gleder deg, etter som lukten sprer seg i huset med løfte om et måltid utenom det vanlige. Vi spiser dette med basmatiris til, og et generøst dryss frisk koriander på toppen. Nan eller tilsvarende brød til å suge opp restene av sausen gjør det hele bare enda mer perfekt.

Hell sausen over geitelåret - inn i ovnen med det

Etter 5 - 6 timer faller kjøttet av beinet og alle smakene er i perfekt forening


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs