Skip to main content

Purre- og kikertsuppe



Jeg er helt med fru Stordalen. På tide å sette fokus på hvordan vi kan spise litt mer miljøvennlig og bærekraftig. Jeg er også skikkelig oppgitt over alle de som ikke klarer å se lenger enn til hennes private feriebudsjett når hun vil diskutere hvordan vi kan skaffe mat til hele jordens befolkning. Endelig er det en kjendis som bryr seg om noe annet enn seg selv, og som bruker sin status til å skape oppmerksomhet rundt bærekraftig matproduksjon. Da kommer alle de surmagete kritikerne. Vil vi virkelig ikke at kjendiser skal engasjere seg? Vil vi ha bare Kardashians eller hva pokker de heter? Jeg håper ikke det..

Jeg er på den grønne vogna. Nå fremover kommer det til å komme stadig flere oppskrifter med merkelappen vegetar på bloggen min, det er et løfte.

Dette er en av mine absolutt favorittsupper. Oppskriften er veldig inspirert av en fra Jamie Olivers kokebok, "Mat fra Jamies kjøkken", men jeg har forenklet litt, slik jeg alltid gjør. Dette er latterlig enkelt, men smakene utfyller hverandre på en så fantastisk måte at det er bare å gi seg over og slurpe grådig i seg. Kikerter er skikkelig sunt, og gir en god dose proteiner så du holder deg mett lenge, og med så mye purre kan du krysse av for i hvert fall to av dine fem om dagen.


Purre- og kikertsuppe 6 pers

3 store purrer, vasket og skåret i skiver
1 gul løk, hakket
2 fedd hvitløk, presset
400 - 500 gram kokte kikerter (avsilt)
2 ss olje og 2 ss smør/kokosolje
Salt og pepper
1 liter kraft (grønnsak, eller kylling) - terning går an
1 svær neve parmesan, spar litt til pynt

Fres løk, hvitløk og purre i en stor gryte i en blanding av smør og olje. Rør om ofte, pass på at det ikke brunes. Det skal bare bli mykt. Det tar ca 5 minutter. Tilsett kraft, kok opp og la småkoke i ca 5 minutter. Det skal bli så mykt at det lett kan purées, men det skal ikke koke så lenge at purren blir blass i fargen. Tilsett kikertene og bland godt. Nå skal du kjøre stavmikseren oppi halvparten av gryta. Jada. Bruk den bare på den ene siden, slik at ca halvparten blir most, og halvparten ikke. Du kan selvsagt helle halvparten over i noe annet for å purée om du synes det er enklere. Tilsett parmesan, smak til med masse sort pepper og eventuelt mer salt. Servér med litt god olivenolje dryppet på toppen, og et dryss med parmesan.

Før stavmiksing. Det går an å spise den sånn også!
Fyll på varme, rene glass med tett lokk, og vips så har du ferdige middager. Holder lenge i kjøleskap. Hjemmelaget ferdigmat!

Comments

  1. Deilig suppe! Takk for inspirerende blogg:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så bra! Det er en av de suppene jeg alltid vender tilbake til.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs